Indirecte belastingen in het Koninkrijk

door: Peter Kavelaars
View of Londen with Palace of Westminster
Erasmus University Rotterdam Campus

Het ontgaat velen maar buiten Europees Nederland kennen we binnen het Koninkrijk nog drie landen (Aruba, Curaçao, St. Maarten) en drie bijzondere gemeenten (Bonaire, Saba, St. Eustatius ofwel de BES). Wie mocht denken dat daar dan toch wel een BTW wordt geheven heeft het helemaal mis: geen van de gebieden kent die heffing.

Niet onlogisch want het EU-recht is daar bijna niet van toepassing en de BTW-richtlijn al helemaal niet. Zo hebben we dus binnen het Koninkrijk naast de (Nederlandse) BTW ook nog een Omzetbelasting (Curaçao), een Belasting op bedrijfsomzetten (Aruba en St. Maarten) en een Algemene Bestedingsbelasting (Bonaire, Saba, St. Eustatius). Kortom, een bont gezelschap van indirecte belastingen. En overigens niet te vergeten: er wordt ook nog een regiment accijnzen en invoerrechten geheven. Kortom: een fiscaal walhalla voor fiscalisten die zijn geboeid door indirecte belastingen.

Of dat allemaal erg efficiënt is, is een andere punt, maar nu elk land binnen het Koninkrijk fiscaal autonoom is kan men over belastingen zelf beslissen en heeft elk gebied zo zijn eigen voorkeuren. Alleen de heffingen op de BES worden door Europees Nederland bepaald maar ook daar heft men dus geen BTW.

Vervanging van de omzetbelasting

Wat nu momenteel actueel en aardig is, is dat op Curaçao een verwoede discussie wordt gevoerd over de vervanging van de omzetbelasting. Daar wil men van af. De regering van Curaçao stelde een Algemene bestedingsbelasting voor maar dat levert veel weerstand op. Er zijn krachten opgekomen die pleiten voor de invoering van een BTW. Zelfs het IMF heeft zich ermee bemoeid en raadt de invoering van een BTW aan met als belangrijkste kenmerken: zeer weinig vrijstellingen, een hoge kleine ondernemingsvrijstelling en een laag tarief. Zeg maar conform het zogenoemde Nieuw-Zeelandse BTW-model. Vooralsnog wil de regering daar maar weinig van weten, maar de druk is groeiende. Ook bijvoorbeeld door de lokale Sociaal Ecomische Raad. Het wordt afwachten wat er gebeurt. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in systemen van indirecte belastingen is het hoe dan ook aardig zich eens te verdiepen in deze omzetbelastingen in de andere delen van het Koninkrijk.

Gerelateerde opleiding
De masterspecialisatie Indirecte Belastingen richt zich op specifieke onderwerpen zoals verbruiksbelastingen in Europese context, douanerecht en milieubelasting

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen