Interview Maria Grever over nationale geschiedenis in NRC

Michelle Muus

De huidige strijd over de Nederlandse geschiedenis is niets nieuws. Het begon allemaal met gekrakeel van historici tweehonderd jaar geleden.

De vaderlandse geschiedenis stond er gekleurd op deze week. Dinsdag presenteerde een groep onderzoekers de bundel De slavernij in Oost en West, over de betrokkenheid van de stad Amsterdam bij de slavernij. Hun conclusie: die betrokkenheid was „direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig, langdurig en werkt nog steeds door”.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse geschiedenis voor rode hoofden zorgt. Publiek en politiek hebben de afgelopen jaren het verleden als strijdtoneel (her)ontdekt. Eerst was er de roep om een canon van de Nederlandse geschiedenis (die kwam er en werd onlangs aangepast) en een Nationaal Historisch Museum. Recent zijn daar de hoogoplopende meningsverschillen over het Nederlandse koloniale verleden bij gekomen. Daarbij klinken ook stemmen die er vroeger minder aan te pas kwamen in het historisch debat.
(Bron: NRC).

Maria Grever, emeritus hoogleraar historische cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en auteur van de dit jaar verschenen essaybundel Onontkoombaar verleden. Reflecties op een veranderende historische cultuur vertelt in het NRC haar kijk op dit thema. Lees het hele artikel hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen