Afrikaanse gemeenschappen staan voor uiteenlopende klimaatdreigingen en onzekerheden die kleine boeren, vissers, buitenwerkers in de steden, nomaden en ontheemden treffen. Wat is hun specifieke behoefte aan weersinformatie? Hoe beïnvloedt klimaatverandering deze groepen, en hoe kunnen gemeenschappen, stakeholders en hulporganisaties samenwerken om zich tijdig aan te passen?
Het nieuwe project Climares: Klimaatresistentie in Diverse Afrikaanse Contexten: Samen kennis ∞ Actienetwerk creëren, heeft als doel deze vragen te beantwoorden. Het project zal worden gevestigd aan het ISS en ingebed zijn in het The Hague Humanitarian Studies Centre. Climares onderzoekt de klimaatrisico's voor kwetsbare bevolkingsgroepen in verschillende klimaat-, bestuurs- en sociaaleconomische omstandigheden in de Democratische Republiek Congo, Marokko, Mozambique, Senegal en Oeganda. Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) via het Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) programma onder de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA).
Over Climares
Instrumenten zoals weerstations en satellietbeelden verbeteren de beschikbaarheid van klimaatdata in Afrika, maar het vertalen van deze data naar bruikbare informatie voor risicogemeenschappen blijft een uitdaging. Inzicht in hoe veranderende en vaak onvoorspelbare weersomstandigheden het leven beïnvloeden, is cruciaal om deze gemeenschappen voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering. Met vroege actie en aanpassing kan de lokale weerbaarheid worden versterkt.
Klimaatverandering bemoeilijkt echter de bestaande risico’s, waardoor effectieve reacties moeilijker worden. Climares richt zich op specifieke groepen—kleine boeren, vissers, buitenwerkers in de steden, nomaden en ontheemden—om gezamenlijk de risico’s te begrijpen en aan te pakken. Met behulp van participatieve digitale en face-to-face onderzoeksmethoden, samen gecreëerde klimaatverhalen en pleitbezorging streeft Climares ernaar om weers- en klimaatdata zowel nauwkeurig als toepasbaar te maken.
Opbouwen van Kennis ∞ Actie netwerk
Climares creëert Kennis ∞ Actie netwerk, die kwetsbare groepen verbinden met experts op het gebied van weer, klimaat en rampen, evenals andere belangrijke stakeholders. Dit inclusieve kennisnetwerk heeft als doel wereldwijd klimaatresistentie te bevorderen voor kwetsbare bevolkingsgroepen. Door de implementatie van 11 Kennis ∞ Actienetwerken zal Climares factoren analyseren die deze samenwerkingen bevorderen of belemmeren, en een model ontwikkelen dat kan worden aangepast voor klimaatresistentie-inspanningen in andere regio's.
Hoe Climares zal opereren
Het Climares-consortium bestaat uit zeven onderzoeksinstellingen uit Nederland, waaronder het International Institute of Social Studies (ISS) van Erasmus Universiteit Rotterdam, en zeven uit Afrika, met ondersteuning van diverse niet-academische partners. Het project bij ISS wordt geleid door professor Thea Hilhorst, dr. Sonja Fransen, dr. Rodrigo Mena en dr. Sylvia Bergh. Gevestigd bij het ISS en ingebed in het Haagse Humanitaire Studies Centrum (HSC), zal Climares 11 promovendi werven uit elk van de casestudy-landen, met een focus op toegepast, impactgericht onderzoek.
- Deltares
- IHE Delft Institute for Water Education
- KNMI
- Universiteit Leiden
- Maastricht University
- The Hague University of Applied Sciences
- Universiteit van Amsterdam
- Universiteit Twente
- Upinion
- Wageningen University & Research
- Cadi Ayyad University (Morocco)
- Cheikh Anta Diop University (Senegal)
- CREDETIP (Senegal)
- Eduardo Mondlane University (Mozambique)
- Institut Agronomique et Vétérinaire Hassan II (Morocco)
- ISDR Bukavu (Democratic Republic of Congo)
- Makerere University (Uganda)
De inzichten en modellen die door Climares worden ontwikkeld, zullen niet alleen de klimaatresistentie van kwetsbare gemeenschappen in Afrika verbeteren, maar ook een schaalbaar kader bieden voor wereldwijde klimaatadaptatie-inspanningen—zodat de mensen die het meest door klimaatverandering worden getroffen, in staat worden gesteld om hun eigen duurzame toekomst vorm te geven.
- Professor
- Onderzoeker
- Universitair Docent
- Universitair Hoofddocent