Ivo Arnold over bankentoezicht

Na vele besluiteloze bijeenkomsten hebben politici en beleidsmakers nu een knoop doorgehakt over de aanpak en controle van grote banken. De ministers van Financiën van de 27 Europese lidstaten hebben afgelopen nacht hun handtekening gezet onder het plan voor een Europees bankentoezicht. Het is een stap naar meer samenwerking. Wat is bankentoezicht en wat betekent het voor ons als dat door Brussel wordt uitgevoerd? Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, geeft bij EenVandaag op 13 december 2012 antwoord op verschillende vragen betreffende dit onderwerp.

Waarom is er Europees bankentoezicht nodig? ‘We hebben gezien dat nationale toezichthouders het niet goed doen. Ze zijn gewoonweg niet streng genoeg, lopen achter de feiten aan en staan onder druk van lokale politici,’ aldus Ivo Arnold.

Wat betekent dit voor de Nederlandse banken? ‘Het grote voordeel voor Nederlandse, maar ook voor andere Europese banken is dat er een gelijk speelveld komt. Dat er een Europese toezichthouder is die de kwaliteit van het toezicht in Europa bewaakt.’ Ivo Arnold verwacht dat daarmee het vertrouwen in het Europese bankwezen wordt hersteld, maar of dit betekent of er (nog) strenger toezicht komt is moeilijk te beantwoorden.

 

Meer informatie

Klik hier voor het volledige fragment (EenVandaag)