Ivo Arnold over de meevaller voor de schatkist

Ivo Arnold over de meevaller voor de schatkist

De schatkist ziet een forse meevaller door de garanties op noodleningen. Dit jaar gaat het om ruim 800 miljoen euro en over de hele kabinetsperiode loopt de meevaller op tot zo’n 3 miljard euro. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag 15 februari jl. bekend. Waar komt deze meevaller vandaan? Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus School of Economics, geeft reactie bij Radio 1 op 16 februari 2013.

Waar komt deze meevaller vandaan? 'Dit is een overeenkomst die is gesloten met De Nederlandsche Bank (DNB). Het zit zo dat de centrale bank altijd een grote winstafdracht doet aan de Staat. In 2010 was dat 1,5 miljard euro. Maar vanwege de eurocrisis heeft DNB vorig jaar besloten om dat heel erg te beperken en veel geld toe te voegen aan de kapitaalbuffers, vanwege alle risico’s die er rond de balans van DNB en de ECB zouden bestaan,' aldus Ivo Arnold.

'Ik denk dat het goed is dat deze 'truc' er nu is, omdat het toch voor wat rust kan zorgen zodat we niet in het voorjaar alweer een nieuwe bezuinigingsronde door moeten om maar aan die 3% te voldoen.'

Meer informatie

Klik hier voor het fragment (Radio 1, fragment begint om 17:32)