Ivo Arnold over de verwerping van het Europees steunpakket door Cyprus

Ivo Arnold over de verwerping van het Europees steunpakket

Het Cypriotische parlement heeft massaal het Europees steunpakket verworpen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem noemt het teleurstellend, ‘maar het aanbod staat nog en de voorwaarden die daarvoor gelden ook’. Het voorstel om alle spaarrekeninghouders mee te laten betalen aan de redding, is voor het parlement onverteerbaar. Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus School of Economics, geeft zijn reactie bij BNR Nieuwsradio op dinsdag 19 maart 2013.

‘Ik vind de verontwaardiging over de heffing op de kleine spaarder terecht, en ook die op het breken van de geest van de depositogarantieregeling. Blijkbaar is de tegemoetkoming van die 20.000 euro vrijstelling niet voldoende geweest’, aldus Ivo Arnold. ‘De boosheid op de EU begrijp ik wat minder, want dat bankwezen is natuurlijk groot gegroeid met zwart geld, dus ik denk toch dat het onvermijdelijk is dat de grote spaarder wordt aangeslagen om deze problemen op te lossen.’

Door Ivo Arnold genoemde oplossingen zijn het variëren van de heffingen met als doel de grote spaarder zwaarder te belasten of het ‘bevriezen’ van grotere bedragen door deze om te zetten in verhandelbare obligaties met een looptijd van 5 tot 10 jaar.

Meer informatie

Klik hier voor het fragment bij BNR Nieuwsradio