Ivo Arnold over het mogelijke einde aan de nationalisatie van ABN Amro

Ivo Arnold over het mogelijke einde aan de nationalisatie

Een beursgang voor staatsbank ABN Amro is op termijn de ''beste optie''. Het kabinet nam daarover vrijdag een principebesluit. Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus School of Economics, geeft twee interviews over het mogelijke einde aan de nationalisatie van ABN Amro op Radio 1 op vrijdag 23 augustus 2013.

Ivo Arnold geeft o.a. antwoord op de vraag of ABN Amro met winst verkocht kan worden. Arnold vindt dat het kabinet een verkeerde volgorde hanteert. Belangrijker is volgens Arnold dat het kabinet eerst komt met een duidelijke visie op de financiële sector, hoe moet die er uit zien, wat voor type banken willen we in Nederland? En vervolgens ga je beslissen over het lot van ABN Amro.

Uiteindelijk heeft het kabinet dan toch nog met een visie gepresenteerd op de bankensector. De regering wil dat de belangrijkste Nederlandse banken grotere buffers aanhouden dan internationaal is vastgelegd. Het kabinet wil dat zogeheten systeembanken meer eigen vermogen aanhouden ten opzichte van het geld dat ze uitlenen. In internationale verdragen is voorlopig vastgelegd dat die 'leverage ratio' in 2018 minstens 3 procent moet zijn. Het kabinet streeft voor de systeembanken, instellingen die zo groot zijn dat hun ondergang de hele financiële sector kan bedreigen, echter naar minimaal 4 procent.

Meer informatie
  • Klik hier voor het eerste interview (start op 09:06 min).
  • Klik hier voor het tweede interview (start op 10:00 min).