Jacobs: 'optimisme minister Dijsselbloem niet terecht'

Jacobs: 'optimisme minister Dijsselbloem niet terecht'

Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, maakt samen met Rens van Tilburg (Sustainable Finance Lab/UU) en Harald Benink (Tilburg University) deel uit van het Economenpanel. Het eerste onderwerp dat besproken wordt is de presentatie van het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2015 aan de Tweede Kamer d.d. 18 mei 2016. In het tweede deel becommentarieert het economenpanel het nieuws dat politieke partijen als CDA, PvdA en D66 hardop twijfelen over hun deelname aan de doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB) van hun verkiezingsprogramma’s. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën toont zich tevreden gedurende de presentatie. ‘Minister Dijsselbloem draait Nederland een rad voor ogen door te zeggen te zeggen dat het nu goed gaat en dat dat komt door het geweldige beleid dat gevoerd is. Het begrotingsbeleid is mede oorzaak geweest van de malaise in Nederland. De bezuinigingen en lastenverzwaring waren onnodig.’ Aldus Jacobs. 

Over het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's door het CPB zegt Jacobs het volgende: ‘Ik hoop dat het CPB de verkiezingsprogramma’s blijft doorrekenen. Wat we in ieder geval nodig hebben is een overzicht van de de begroting en de verdeling: wie profiteert er en wie betaalt er. Dat is essentiële informatie voor ons democratisch proces, en als je dat aan de politiek overlaat krijg je een verwrongen beeld. Wat we in Nederland hebben is uniek. Ik verwacht dat als deze controle wegvalt, Factory Politics vrij baan krijgt.’

Meer informatie

Klik hier om het volledige fragment (deel 1 en deel 2) te beluisteren bij BNR Nieuwsradio, d.d. 18 mei 2016.