Jan Brokken te gast bij het Rotterdamsch Leeskabinet-VOLGEBOEKT

Atlas Contact

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In de korte tijd dat hij er de gelegenheid toe had, schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Hij werd bij zijn actie geholpen door zijn Japanse collega in Kaunas en de Nederlandse ambassadeur in Riga. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Jan Brokken (1949) groeide op als domineeszoon in Rhoon, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. Hij studeerde politieke wetenschappen in Bordeaux, werkte voor dagblad Trouw en weekblad Haagse Post. Ook internationaal verwierf Jan Brokken faam met zijn reisverhalen en met zijn romans. Zijn werk is in elf talen vertaald.

Meer informatie
Aanmelden gewenst via: leeskabinet@eur.nl of bel 010-4081195
 
Gratis toegang, ook voor niet-leden
 
Woensdag 31 oktober
Inloop vanaf 19:30
Lezing 20:00-21:15
 
Locatie:
Erasmus Universiteit, Senaatszaal,
(Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping)
Burg. Oudlaan 50 Rotterdam

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen