Jongeren tonen meer interesse in specifieke politieke onderwerpen dan in Nederlandse politiek als geheel

Binnenkort mogen Nederlanders boven de 18 weer naar de stembus. Maar hoe denken jongvolwassenen over de politiek? Dit onderzocht Erasmus SYNC Lab in samenwerking met Hot Politics. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan een op de drie jongeren (30%) geïnteresseerd is in de Nederlandse politiek. Dit staat in schril contrast met de interesse in specifieke politieke onderwerpen: 53% van de jongeren geeft aan geïnteresseerd te zijn in bepaalde politieke thema's.

Zo is twee op de drie jongeren (67%) geïnteresseerd in criminaliteit, terwijl meer dan de helft interesse toont in klimaatverandering (55%), terrorisme (52%) en armoede (50%). Vluchtelingenproblematiek trekt de aandacht van twee op de vijf adolescenten (40%).

Politiek op social media

Sociale media blijkt de populairste manier voor jongeren om de Nederlandse politiek te volgen. Dit onderstreept het belang van online platforms voor het bereiken en betrekken van de jongere generatie in politieke discussies en besluitvormingsprocessen.

Belang rechtvaardheid en gelijkheid

De resultaten van het onderzoek wijzen ook op een sterke behoefte aan rechtvaardigheid en gelijkheid onder jongeren. Meer dan acht op de tien adolescenten (83%) vinden het belangrijk dat de wet goed is voor zoveel mogelijk mensen. Daarnaast gelooft een vergelijkbaar aantal jongeren (84%) dat de economische verschillen tussen rijk en arm kleiner zouden moeten zijn.

Motivatie stemgedrag

Het Erasmus-SYNC Lab en het Hot Politics Lab hebben deze studie uitgevoerd om inzicht te krijgen in de politieke interesse en opvattingen van jongeren in de regio Rotterdam. Onderzoeker dr. Lysanne te Brinke legt de meerwaarde van de samenwerking uit “de manier van samenwerking tussen psychologen en politicologen brengt ons unieke nieuwe inzichten. Het is een ding om te weten te komen of en op welke partijen jongeren zouden stemmen, maar we maken een stap verder door de onderliggende motieven bloot te leggen”. De resultaten van het onderzoek bieden waardevolle inzichten voor beleidsmakers, politieke partijen en andere stakeholders die betrokken zijn bij het vormgeven van het politieke landschap en het bevorderen van jongerenparticipatie.

Universitair Hoofddocent
Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communications ESSB, kooistra@essb.eur.nl, 0683676038

Gerelateerde content
Ga je woensdag stemmen? Dit kan op verschillende stembureaus bij onze universiteit!
Theil hal met stembureau

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen