Invloedrijke wetenschapper gaat unieke leerstoel bekleden die bruggen slaat tussen duurzaamheidstransities en filosofie.
Inzicht in cruciale transitiedynamieken
De toenemende effecten van klimaatverandering roepen grote zorgen op over menselijk welzijn, rechtvaardigheid en maatschappelijke stabiliteit. Klimaatverandering veroorzaakt niet alleen fysieke en economische schade, maar vergroot ook ongelijkheden, wakkert polarisatie aan en ondermijnt solidariteit. Daarmee vormt het een directe bedreiging voor het voortbestaan en floreren van mens en natuur.
Om deze dreigingen het hoofd te bieden, zijn langdurige, structurele maatschappelijke veranderingen nodig – ook wel ‘transities’ genoemd – voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Een van de belangrijkste vragen van deze tijd is dan ook: hoe kunnen wetenschap, beleid, lokale initiatieven en het bedrijfsleven samen dit tij keren en werken aan een rechtvaardigheid en duurzaamheid?
Vanuit de missie om ‘positieve maatschappelijke impact te creëren’, zet de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), samen met de Erasmus School of Philosophy (ESPhil) en de sociale onderneming het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT), zich onvermoeibaar in voor dit vraagstuk. Daarom zijn deze drie partijen zeer verheugd met de benoeming van Julia Wittmayer tot hoogleraar Transdisciplinariteit en Maatschappelijke Transformaties.
De link tussen filosofie en transitiewetenschap
Dr. Wittmayer is een invloedrijk onderzoeker op het gebied van transitiewetenschap. Dit vakgebied richt zich op het begrijpen en beïnvloeden van transitiedynamieken, waarbij altijd wordt samengewerkt met verschillende wetenschappelijke disciplines (interdisciplinair) én praktijkkennis een onmisbaar onderdeel vormt van het proces en de uitkomst (transdisciplinair).
Met deze nieuwe leerstoel zetten dr. Wittmayer en het universitaire ecosysteem dat haar ondersteunt een belangrijke volgende stap in het gezamenlijk ontwikkelen van nu cruciale kennis – kennis die de linkt legt tussen filosofie en transitiewetenschap. Liesbeth Noordegraaf-Eelens, waarnemend decaan van de Erasmus School of Philosophy, zegt hierover: “Het is hoog tijd en buitengewoon relevant om stevige bruggen te slaan tussen transitiewetenschap en filosofie. Filosofie buigt zich over de fundamentele vragen van ons bestaan en stelt ter discussie hoe we gewend zijn te denken, doen en organiseren. Dat sluit nauw aan bij de transitiewetenschap.”
Julia Wittmayer is nu al intensief betrokken bij het verbinden van beide domeinen en aansluiting vinden bij maatschappelijke initiatieven, bijvoorbeeld met haar rol in het ontwerpen en coördineren van de gezamenlijke master-opleiding Societal Transitions. De oprichting van deze unieke leerstoel bestendigt deze samenwerking.
Een plek voor ontmoeting en dialoog
De kersverse hoogleraar kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan met transdisciplinariteit en maatschappelijke transformaties: “In de kern zie ik deze leerstoel als een prachtige kans om ruimte te maken, onderhouden en vorm te geven waar transitieonderzoek, filosofie en de praktijk elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen optrekken.”
Zowel ESPhil als DRIFT zien de benoeming van dr. Wittmayer als een unieke gelegenheid om meer inzicht te verwerven in hoe filosofische kennis kan bijdragen aan beleid en praktijk voor maatschappelijke transformatie.
Voor meer informatie neemt u contact op met:
Ticia Herold, Erasmus School or Philosophy (herold@esphil.eur.nl ● +31 10 4088967)
of Wouter Mulders, DRIFT (mulders@drift.eur.nl ● +31 10 408 9615)