Kees Ribbens reageert op Yolocaust-foto's

Kees Ribbens reageert op Yolocaust-foto's

Toeristen die in een handstand of met een big smile op de foto gaan bij het Holocaustmonument in Berlijn: de joodse Shahak Shapira ergerde zich eraan. Daarom startte hij de website Yolocaust.de, waarop hij de jolige selfies bewerkt. Opeens staan de vrolijke toeristen in een concentratiekamp of bij een massagraf. Historicus Kees Ribbens reageerde bij het RTL-programma EditieNL op de protestcampagne.

Yolocaust is een combinatie tussen de woorden Holocaust en YOLO (You Only Live Once). Ribbens reageerde enigszins geschrokken op de selfies bij het Holocaustmonument in Berlijn in combinatie met beelden uit concentratiekampen.

Ribbens vindt het niet gek dat mensen foto's maken bij herdenkingsmonumenten. "We hebben het bezoekersaantal naar monumenten juist zien oplopen. Het Holocaustmonument is een toeristische attractie en trekt ook de nieuwe generatie. Maar de afstand die deze mensen hebben tot het onderwerp wordt wel steeds groter."

De historicus is het ermee eens dat mensen niet al te jolig op de foto zouden moeten gaan bij een herdenkingsmonument. Maar de Yolocaust-beelden vindt hij wat te ver gaan.

Meer informatie