Kellie Liket kritisch op cijfers CBS

Kellie Liket kritisch op cijfers CBS

'Nederland steeds ruimhartiger voor goede doel', kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kellie Liket, die als onderzoekster aan Erasmus School of Economics gespecialiseerd is in goede doelen en filantropie, vraagt zich af waar de CBS dat op baseert en vindt dat geld zo effectief mogelijk besteed moet worden.

'Ik vind alleen al de claim dat we meer zijn gaan geven lastig. Het CBS onderzoekt dit met een vragenlijst, maar dat is niet accuraat. Je ziet niet wat daadwerkelijk bij goede doelen binnenkomt, dat weten ze beter bij het Centraal Bureau Fondsenwerving, dat controleert of goede doelen hun geld op een verantwoorde manier verwerven en besteden. En mensen kunnen wel invullen dat ze geld doneren, maar ze voelen misschien wel sociale druk om een hoger bedrag te noteren.'

Op de vraag waar je het beste geld aan kunt doneren antwoordt ze als volgt: 'Je kunt op drie dingen letten. Allereerst: geef internationaal. In het buitenland is je euro meer waard. Daarnaast: geef aan grote problemen. In Afrikaanse landen gaan gemiddeld één op de elf kinderen dood voor hun vijfde levensjaar. Help je mee om dat probleem aan te pakken, dan bereik je een groot doel en maak je meer verschil. Tot slot: geef aan wat werkt. Condooms uitdelen werkt bijvoorbeeld niet, maar vertellen dat je je handen moet wassen om diarree te voorkomen wel.' Aldus Kellie Liket.

Meer informatie

Klik hier om het volledige artikel te lezen in Trouw, d.d. 18 december 2015.