Kellie Liket over Kamervragen ontwikkelingssamenwerking

Het is onmogelijk vast te stellen of het budget voor ontwikkelingssamenwerking effectief wordt besteed. Daardoor is het onhelder wat er wordt bereikt met de 4,1 miljard euro die Nederland jaarlijks uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking. Een aantal Kamerleden stellen kritische vragen aan minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de uitkomsten van het rapport van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR). Kellie Liket, onderzoeker verbonden aan Erasmus School of Economics vindt echter dat de critici in de Kamer niet de goede vragen stellen. 

‘De Kamerleden vragen hoeveel er gedaan is met het geld, ten opzichte van wat de planning was. Dat heeft echter geen zin zolang we niet weten of wat we doen de problemen (HIV infecties, meisjes die analfabetisch zijn, etc.) effectief oplost.’ Aldus Liket.

Een ontwikkelingsbudget hebben is legitiem als het Ministerie het geld van het Nederlandse publiek effectiever uitgeeft dan wanneer iedere Nederlander dat zelf zou moeten doen met donaties aan goede doelen.

Meer informatie

Klik hier om het volledige artikel te lezen op de website van Vice Versa, d.d. 24 november 2015.