Kim Putters opnieuw invloedrijkste Nederlander

Kim Putters
Prof.dr. Kim Putters

Kim Putters is de invloedrijkste Nederlander. De 47-jarige directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert voor het tweede jaar op rij de Volkskrant Top 200  aan, een onderzoeksproject waarbij de posities en netwerken van de bestuurlijke elite in kaart worden gebracht. De lijst staat dit jaar vooral in het teken van de coronacrisis, met OMT-voorzitter Jaap van Dissel nieuw op nummer 2.

Putters is sinds 2013 de directeur van het SCP, een belangrijk adviesorgaan van het kabinet. Daarnaast is Putters bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). Als vicevoorzitter van het Oranjefonds is de oud-PvdA-senator (tot 2013) ook verbonden met het Koninklijk Huis. Hij is verder onder meer kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER), bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Met deze (neven)functies staat de SCP-directeur dichtbij het kabinetsbeleid.

Putters is voorstander een grote maatschappelijk ‘reset’ na de coronacrisis. Een nieuwe start die moet leiden tot meer duurzaamheid en minder polarisatie en ongelijkheid. ‘We moeten deze crisis integraal aanpakken, want die raakt de hele maatschappij’, zegt SCP-directeur Putters.

Het is de vijftiende keer dat de Volkskrant Top 200 verschijnt. Vanwege dit lustrum is er, in opdracht van de Volkskrant, door I&O Research een enquête gehouden onder 400 ‘leden’ van de bestuurlijke elite. Van hen deden er 230 mee, onder wie ceo’s, topambtenaren, wetenschappers, filantropen, investeerders, senatoren, culturele prominenten en leden van het OMT en het Veiligheidsberaad.

Dit artikel is een aangepaste en verkorte versie van het artikel dat op 12 december in de Volkskrant verscheen.

Professor

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen