Kun je aankomen door omgevingsgeluid? 'Hoe meer stress, hoe meer buikvet'

Liesbeth van Rossum at work 2

Woon je in een omgeving waar continu veel lawaai is? Daar hebben onderzoekers in Singapore iets op gevonden. Geluidsdempers houden de herrie buiten. En dat is gunstig voor je gezondheid, want van omgevingsgeluid zou je onder meer obesitas kunnen krijgen. Liesbeth van Rossum hoogleraar Obesitas en Stress aan de Erasmus Universiteit, hierover in EenVandaag.

De geluidsdemper produceert een soort anti-geluid bij het raam van je huis. De techniek is vergelijkbaar met de 'noise cancelling' koptelefoon, die ook omgevingsgeluid dempt. De Volkskrant schrijft over de geluidsdemper, en stelt dat te veel omgevingsgeluid schadelijk is. Het zou kunnen leiden tot chronische stress, hart- en vaatziekten en diabetes.

Chronische stress

Geluid kan als irritant worden ervaren, maar het kan ook wel degelijk schadelijk zijn voor je gezondheid, weet Liesbeth van Rossum, internist endocrinoloog en hoogleraar Obesitas en Stress aan de Erasmus Universiteit. "Soms kunnen mensen veel last ervaren van geluidshinder," zegt Van Rossum. "Dit kan stresssystemen in je lichaam activeren. Het stresshormoon cortisol speelt daarbij een rol."

Zorgt dat stresshormoon er dan ook voor dat je aankomt? "Wanneer je chronische stress ervaart, gaat het cortisolgehalte omhoog. Als dit langdurig plaatsvindt, sla je inderdaad meer buikvet op. Het verband tussen geluidsoverlast en de gezondheidsklachten is dus zeker aanwezig."

Meer informatie

Lees hier het gehele artikel van EenVandaag.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen