Lancering YoungXperts: platform om jongeren door de crisis heen te helpen

Ontwikkeld door Erasmus SYNC lab mét jongeren

Eenzaamheid, achterstanden op school, weinig kansen tot sociaal contact met leeftijdsgenoten: de coronacrisis treft jongeren ontzettend hard. Hoe kunnen we jongeren helpen aan een betere toekomst, nu en na de coronacrisis? De afgelopen maanden onderzocht Erasmus SYNC lab deze vragen in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda en met hulp van jongeren zelf. De kennis die SYNC Lab verzameld heeft, delen de onderzoekers nu via twee initiatieven. Via het onlangs gelanceerde jongerenplatform YoungXperts, waar jongeren informatie kunnen opzoeken over hun ontwikkeling én mogelijkheden om zelf in actie te komen voor een betere toekomst. En via een E-magazine waarin voor beleidsmakers en jongerenwerkers de resultaten van het onderzoek toegankelijk zijn beschreven en samengevat.

 “In deze coronatijd hebben jongeren weinig perspectief, ze hebben geen idee hoe hun leven er over een paar maanden beter uit kan zien”, zegt Suzanne van de Groep, onderzoeker van het Erasmus SYNC lab (Society, Youth & Neuroscience Connected) en een van de ontwikkelaars van YoungXperts. “Daarnaast zien ze zichzelf vaak negatief afgeschilderd in de media, terwijl het grootste deel van de jongeren zich goed aan de regels wil houden. Met ons nieuwe platform willen wij jongeren helpen de controle over hun leven terug te krijgen”.

Jongeren beter begrijpen

De onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Eveline Crone doet al ruim 15 jaar onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. “Daardoor weten we bijvoorbeeld goed waarom sommige jongeren het zo moeilijk vinden om thuis te blijven, maar ook waarom veel van hen creatieve ideeën hebben over hoe we met deze crisis om moeten gaan” stelt Van de Groep.

Op het nieuwe platform is deze kennis op een begrijpelijke manier opgeschreven en verdeeld over vijf thema’s: jouw drive, jouw kracht, jouw welzijn, jouw creativiteit, en jouw bijdrage. Deze informatie helpt jongeren en anderen om te begrijpen waarom ze geneigd zijn zich op een bepaalde manier te gedragen.

In actie komen voor je eigen toekomst

Het afgelopen jaar zijn door SYNC lab brainstormsessies georganiseerd met jongeren, studenten en maatschappelijke partners, zoals jongerenwerkers en beleidsmakers: de YoungXperts. Per thema hebben zij take actions bedacht. Acties die de toekomst van jongeren beter kunnen maken. Jongeren kunnen deze acties vinden op het nieuwe platform: YoungXperts. Er is veel ruimte om nieuwe ideeën voor acties in te sturen en te stemmen op de acties die jongeren het beste vinden. Jongeren worden ook gestimuleerd deze acties via social media te delen zodat meer jongeren ze kunnen uitvoeren. Beleidsmakers en jongerenwerkers kunnen ook met deze ideeën aan de slag.

Van de Groep: “Voor een betere toekomst is de kennis die we hebben verzameld niet genoeg. Het is heel belangrijk om jongeren te betrekken bij het zoeken naar oplossingen om ze te laten werken. Jongeren vinden het belangrijk om een stem en impact te hebben in onze maatschappij. Maar om ervoor te zorgen dat oplossingen echt worden uitgevoerd is het belangrijk om ook de rest van de maatschappij te betrekken. Zo helpen we jongeren met YoungXperts op weg naar een betere toekomst, nu én na de crisis.”

Informatie voor professionals, opvoeders en beleidsmakers

Het SYNC lab ontwikkelde YoungXperts op basis van o.a. onderzoek bij meer dan 900 jongeren. Dit onderzoek toont aan dat jongeren tussen mei en november 2020 een toename ervoeren in negatieve emoties, zoals spanning en depressie. Behalve kwetsbaarheden waren er voor jongeren ook kansen: tieners gaven bijvoorbeeld vaker steun aan leeftijdsgenoten dan volwassenen. Alle bevindingen door SYNC-onderzoekers over jongeren in de coronacrisis zijn toegankelijk samengevat in een E-magazine voor professionals, opvoeders en beleidsmakers. In het E-magazine wordt belicht hoe jongeren de coronacrisis in 2020 hebben beleefd, bijvoorbeeld op het gebied van sociaal gedrag en welzijn. Daarnaast bevat het E-magazine tips en tricks over hoe je jongeren kunt helpen in deze crisis en hoe je ze betrekt bij de oplossingen. Het een samenvatting van het E-magazine is gratis te downloaden. Eveline Crone en Lysanne te Brinke vatte de informatie voor beleidsmakers en jongerenwerkers ook samen in deze Webinar.

Het YoungXperts platform wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de Nationale Wetenschapsagenda.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen