Livestream: Silent Cinema

Het Nederlands Silent Film Festival komt (samen met EYE filmmuseum en Theater Pand P) met een eenmalige livestream met vertoning van 5 stille films (1911-1926) live begeleid door Daan van den Hurk op piano. Ervaar hoe het was om films te kijken voordat ze geluid kregen.

Een comfortable bank en een goede internetverbinding, meer heb je niet nodig. Nou ja misschien wat popcorn voor de bioscoopervaring.

Vrijdagavond 8 mei, om 20.00 (NL tijd) opent het NSFF op hun eigen YouTube-kanaal de livestream. Na een korte introductie, worden de volgende 5 films vertoond:

LE BATEAU DE LÉONTINE (FR, 1911)
MES VOISINS FONT DANSER / REPOS IMPOSSIBLE (FR, 1908)
ZIGOTO PROMÈNE SES AMIS (FR, 1912)
LA VENGEANCE DU SERGENT DE VILLE (FR, 1913)
A BANKRUPT HONEYMOON (USA, 1926)

Wegens de pandemie en alle maatregelen die dat tot gevolg heeft, hebben ze gekozen voor films die inhaken op de actualiteit.
Zo gaat LE BATEAU DE LÉONTINE (Nederlandse titel: LOTJE’S ZEILJACHT) over het feit dat je je thuis prima kunt vermaken, als je de boel maar compleet onder water zet.
In MES VOISINS FONT DANSER en LA VENGEANCE DU SERGENT DE VILLE zien we buren die niet noodzakelijkerwijs goed met elkaar kunnen opschieten. De wegen zijn praktisch leeg, en ZIGOTO heeft als een van de eersten een automobiel, maar deze heeft een eigen willetje.
En in A BANKRUPT HONEYMOON (zonder Laurel, maar mét Oliver Hardy) zien we als alternatieve horecagelegenheid geen lopend, maar een rijdend buffet.

De films komen uit de EYE collectie, en alle Nederlandse tussentitels worden Engels ondertiteld.

Let op: dit is een live evenement dat je later niet terug kunt kijken! In verband met auteursrechten kunnen ze de films slechts eenmalig online vertonen.