Maatregelen tegen coronavirus vaak moeilijk te begrijpen

Veel mensen vinden de informatie over de maatregelen tegen het coronavirus moeilijk te begrijpen. Vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Of die pas in Nederland wonen en uit een ander land komen. Of die in een wijk wonen met veel problemen. Zij hebben ook meer stress dan voor de komst van het virus en dat heeft gevolgen voor hun gezondheid. Dit blijkt uit door prof. dr. Semiha Denktaş van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en prof. dr. Maria van den Muijsenbergh van Pharos en Radboudumc.

Deze mensen hebben door Corona bijvoorbeeld vaak minder geld. Hier maken ze zich veel zorgen over. Zij vinden het ook vaak moeilijk hun kinderen goed te helpen. Sommige mensen gaan nu minder snel naar de dokter. Ze denken dat de dokter geen tijd heeft door het Corona-virus. Vaak vinden ze het ook moeilijk om met de dokter over de telefoon te praten.

Onderzoek Corona gedragsmaatregelen

In opdracht van de RIVM Corona gedragsunit hebben Pharos en Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek uitgevoerd naar de kennis, naleving en impact van de coronamaatregelen op mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) met en zonder migratieachtergrond. In het rapport Corona gedragsmaatregelen staan alle resultaten.

De onderzoekers hebben aan 65 mensen vragen over de Corona-crisis gesteld. Er hebben verschillende groepen mensen meegedaan:

1. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of geen vervolgopleiding hebben gedaan.
2. Mensen die pas net in Nederland wonen en uit een ander land komen.
3. Mensen die in een wijk wonen waar veel problemen zijn. Deze mensen hebben een lage sociaaleconomische status (SES).

Contact zorgt voor meer kennis

Veel van die 65 mensen vinden de regels die gelden in Corona-tijd moeilijk te begrijpen. Contact met andere mensen zorgt voor meer kennis over Corona. Mensen die weinig contact met anderen hebben, vinden het moeilijker de regels en de crisis te begrijpen. Zij maken zich ook meer zorgen. Bijna alle mensen doen hun best zich aan de regels te houden. Bijna iedereen (90 procent van alle mensen die meededen aan het onderzoek) zegt bijvoorbeeld 1,5 meter afstand te houden. Veel mensen doen zelfs zo erg hun best dat ze meer doen dan de maatregelen zeggen. Zij dragen bijvoorbeeld handschoenen of wassen alle dingen die ze kopen. Veel mensen zijn dus erg streng voor zichzelf. Dat is vooral zo voor oudere mensen. Zij maken zich ook de meeste zorgen.

Bang en verdrietig

Veel mensen vertelden aan de onderzoekers dat ze bang en verdrietig zijn. Zij maken zich vooral zorgen over hun gezondheid en over geld. Veel mensen hebben nog weinig contact met andere mensen. Zij voelen zich vaak eenzaam. Ook vertelden mensen dat ze niet naar de huisarts gaan als ze pijn hebben of somber zijn. Hierdoor worden de problemen vaak erger.

Adviezen van de onderzoekers

De onderzoekers hebben op basis van de verkregen inzichten advies uitgebracht aan het RIVM. Het kan bijvoorbeeld helpen om meerdere talen voor voorlichting te gebruiken. Het is ook heel belangrijk altijd en overal dezelfde informatie te geven.

Het is ook belangrijk om mensen met een lage SES te vragen mee te doen aan onderzoeken van het RIVM. Vaak worden deze mensen nog vergeten. Er wordt dan niet aan hen gevraagd of ze de informatie begrijpen of wat hen helpt. Duidelijke informatie is niet alleen voor deze groep belangrijk. Iedereen vindt het fijn om begrijpelijke informatie te krijgen. De onderzoekers adviseren huisartsen en andere dokters ervoor te zorgen dat hun patiënten makkelijk contact met hen kunnen hebben.

Professor
Professor
Prof. dr. Maria van den Muijsenbergh
Contact
B.K. Boeddha van Dongen MSc.
Meer informatie

Het hele rapport Corona gedragsmaatregelen is via de websites van Pharos en het RIVM te vinden. Het onderzoek is gefinancieerd door ZonMw en NWO .

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen