Mag een werkgever ongevaccineerde werknemers weigeren?

Foto van Martin Buijsen

Leaseplan heeft aangekondigd dat zij willen dat ongevaccineerde werknemers thuis blijven werken om werknemers en hun families te beschermen. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, stelt in Trouw dat dit een ongrondwettelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is.

Leaseplan gaat haar medewerkers niet actief controleren op het bezit van een vaccinatiebewijs, aangezien het bedrijf verwacht dat werknemers zich zullen houden aan de gestelde huisregels. Ze zijn van mening dat – hoewel er geen precedent is en het juridisch een ingewikkeld verhaal is – uitsluiting van ongevaccineerden van de werkvloer niet in strijd is met de wet.

Buijsen denkt hier echter anders over, aangezien de toegang tot werk essentieel is, en daarom kan een werkgever zijn werknemers niet zomaar zulke beperkingen opleggen. “Daarmee creëer je toch een soort tweederangs werknemers”, aldus Buijsen. Alle vormen van indirecte vaccinatieplicht zijn een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, daarom is vaccinatieplicht alleen toegestaan mits het proportioneel en noodzakelijk is. De belangen voor werknemers wegen volgens Buijsen te zwaar om een maatregel zoals die van Leaseplan te kunnen rechtvaardigen.

Professor
Meer informatie

Klik hier voor het hele artikel van Trouw.

Gerelateerde links
Impact in tijden van corona

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen