Marion Koopmans over traceerapp in NRC

Marion Koopmans in Studio Erasmus

Een app werkt beter om de corona-uitbraak te bestrijden dan de huidige aanpak, concludeert een groep onderzoekers van de universiteit van Oxford op basis van wiskundige modelberekeningen. Hun publicatie is, via een versnelde procedure, dinsdag in het tijdschrift Science gepubliceerd. Ze schrijven erbij dat zo’n app ethische vragen oproept. Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, geeft haar mening in NRC.

Koopmans is zich ook bewust dat een traceerapp op ethische bezwaren kan stuiten, bijvoorbeeld wat betreft privacy. "Een elegante studie en een interessante gedachte. De vraag is hoe je zo’n app gebruikt op een manier die in Europa acceptabel is." 

Volgens Koopmans kan een app een nuttig instrument zijn in de volgende fase van het uitdoven van de pandemie. Momenteel is onderling menselijk contact in veel landen sterk beperkt, doordat scholen, cafés, bioscopen en veel winkels, gesloten zijn. Als de regels op een gegeven moment worden versoepeld moet er een manier zijn om een eventuele nieuwe (lokale) uitbraak snel te herkennen en de kop in te drukken. Een veel gehoorde optie, zegt Koopmans, is het op grote schaal testen van mensen op aanwezigheid van het virus. "Maar dat kun je niet herhaaldelijk doen bij je hele bevolking.”

Onderzoeker
Prof. M. (Marion) Koopmans
Meer informatie

Lees hier het gehele artikel in NRC.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen