Mary Pieterse-Bloem reageert op renteverhoging Fed

Mary Pieterse-Bloem reageert op renteverhoging Fed

De Federal Reserve heeft, in lijn met de verwachtingen, op woensdag 14 juni 2017 aangekondigd de beleidsrente te verhogen met 0.25%-punt. Mary Pieterse-Bloem, universitair docent bij sectie Finance van Erasmus School of Economics en hoofd obligaties bij ABN Amro Private Banking International, geeft commentaar bij de Amerikaanse zender CNBC. 

Pieterse-Bloem deelde enkele observaties: "De markten waren verrast vanwege de toon die aangeslagen werd, men gebruikte een wat aggresievere toon dan verwacht. Het rendement op obligaties ging naar beneden na de aankondiging dus het is nog maar de vraag wat de markt gelooft van het verhaal van Janet Yellen, voorzitter van de Fed." 

Op de vraag waar Pieterse-Bloem verwacht dat de rendementen van de Amerikaanse 10-jaarsobligaties heen zullen gaan antwoordde ze: "Ergens boven de 2.5%, dit is namelijk het doel van the Fed en wat de economie aankan." 

In een publicatie door IEXprofs.nl over het advies van de ABN Amro om de duratie van obligatieportefeuilles te beperken stelt de universitair docent Finance voorts dat: "We wellicht een fase zijn beland waar de rente structureel lager is dan voorheen. Economen wijzen erop dat dit mogelijk veroorzaakt wordt door het drukkende effect dat digitalisering heeft op de dienstensector."

"De rentenormalisering is deels goed nieuws omdat het voort komt uit economische groei. Dit betekent dat er beleggingsmogelijkheden zijn in bedrijfsobligaties in sectoren die profiteren van de economische groei." 
 

Meer informatie

Klik hier voor het volledige interview zoals uitgezonden door CNBC, d.d. 15 juni 2017

Klik hier voor het volledige artikel zoals gepubliceerd door IEXprofs.nl, d.d. 16 juni 2017