"Misschien is de scheiding tussen mannen- en vrouwensport niet meer van deze tijd"

Zwemwedstrijd
Unsplash

Door nieuwe regels van de internationale zwembond Fina is het voor transgender vrouwen onmogelijk geworden om op hoog niveau bij de vrouwen mee te doen aan internationale zwemcompetities. "Dit is een maatregel voor een niet-bestaand probleem", vertelt sportfilosoof Sandra Meeuwsen in de Volkskrant.

Sportorganisaties worstelen

Hoe groot is het probleem eigenlijk? Wereldwijd gaat het om enkele gevallen van transgender personen die het willen opnemen tegen de beste sportvrouwen. Omdat het om kleine aantallen gaat, bedenkt de Fina een maatregel voor een niet-bestaand probleem, vindt Sandra Meeuwsen, filosoof en directeur van het Erasmus Centre for Sport Integrity & Transition.

"Er is helemaal geen toestroom van tientallen trans vrouwen die de sport overnemen waardoor je competitievervalsing krijgt. Maar ik vrees wel dat andere sporten zullen volgen na dit besluit.” Meeuwsen ziet sportorganisaties worstelen met het onderwerp. “Op deze manier zijn ze er makkelijk vanaf. Dan hoeven ze geen onderzoeken meer te doen op het gebied van testosteron of spiermassa. Maar de ene puber is de ander niet op zijn 12de."

Aparte categorie

Als het aan wereldzwembond Fina ligt, komt er in de toekomst een open categorie voor transgender personen om ervoor te zorgen dat zij toch aan internationale competities mee kunnen doen. "Ik vraag me af of dat er van komt”, zegt filosoof Meeuwsen, die denkt dat er niet genoeg sporters zijn die in die categorie passen. “Misschien is het beter om te kijken of de scheiding tussen mannen- en vrouwensport nog wel past in deze genderfluïde tijd."

Meer informatie

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Gerelateerde content
Transgenders confronteren de topsport met ethische dilemma’s. Sportfilosoof Sandra Meeuwsen reflecteert hierop in dagblad Trouw.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen