Muziek als medicijn: in de rij voor ijswater op Lowlands

Erasmus-onderzoekers onderzoeken de helende effecten van muziek
Researchers Music as Medicine

Kun jij je hand langer in ijskoud water houden als je rockmuziek hoort en korter als je klassieke muziek hoort? Of zit het bij jou juist andersom, of reageer je beter op urban, dance of pop? Julian Schaap en Michaël Berghman (Arts and Culture, ESHCC), Femke Vandenberg en Julia Peters (oud ESHCC-onderzoekers), en Emy van der Valk Bouman en Antonia Becker (Erasmus MC) hebben op Lowlands data verzameld om te onderzoeken of het muziekgenre inderdaad effect heeft op pijnbeleving.

De onderzoekers zijn laaiend enthousiast over het animo voor hun onderzoek naar muziek als medicijn op Lowlands.

Het onderzoek

De belangstellende deelnemers moesten aantonen dat ze nuchter waren, zelfs een ingenomen paracetamolletje kon invloed hebben op de resultaten. Van de 626 belangstellende Lowlanders, kwamen 548 door de test heen, waaronder Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf.

Participant holding her hand in ice water

De deelnemers hebben vragenlijsten ingevuld waarin ze konden noteren wat hun favoriete muziek is. Bij het analyseren van deze data, wordt gekeken of voorliefde voor een bepaald muziekgenre correleert met het verdragen van pijn. Vanuit een sociologisch perspectief is het interessant om te kijken of het uitmaakt met welke muziekgenres je bekend bent en waar je mee opgegroeid bent, om zo te bekijken of jouw muzikale achtergrond helpt in de omgang met pijn. Ook wordt er gekeken naar genderverschillen.

“We denken op basis van huidige onderzoeken dat iemands voorkeursmuziek het beste werkt, maar er zijn in het ziekenhuis best veel situaties waarin je daar niet naar kan vragen, zoals op de intensive care”, zegt Emy. “Het zou dan heel fijn zijn als we op basis van persoonlijke achtergrond kunnen zeggen welke muziek het beste werkt.”

Naast het invullen van de vragenlijsten, werden de belangstellende Lowlanders gevraagd om hun hand zo lang mogelijk in een bak ijswater te houden terwijl ze naar muziek luisterden. Welk muziekgenre ze te horen kregen, werd van tevoren met een dobbelsteen bepaald. De onderzochte genres waren klassiek, rock, urban, dance en pop. Vervolgens werd getimed hoelang de deelnemers het volhielden, de grootste bikkels hielden hun hand wel drie minuten in het ijswater. Na afloop kreeg iedereen een gepersonaliseerd doktersrecept mee voor muzikale pijnbestrijding.

Research group Music as Medicine

Samenwerking ESHCC en Erasmus MC

De drijvende kracht achter dit onderzoek is de samenwerking tussen twee verschillende onderzoeksvelden, namelijk de cultuursociologie en geneeskunde.

“Onderzoek was eerst heel erg hokjes denken. Sociologisch, medisch, psychologisch, dat was allemaal gescheiden”, legt Emy uit. “Maar het kan heel erg stimulerend werken als je vanuit verschillende invalshoeken naar iets kijkt.”

“Ergens is het een zoektocht naar een universeel medicijn, zoals paracetamol, anderzijds is er ook erkenning voor de verschillen tussen mensen”, zegt Julian. “Een tussenweg gaat via de sociale achtergrond die iemand heeft. Dan krijgen we een beter idee van wat bij een bepaalde groep wel werkt en wat niet werkt.”

Het onderzoek is een samenwerking van de onderzoeksgroepen Muziek als Medicijn van het Erasmus MC en Popular Music Studies. “We leren heel veel van elkaar.”, aldus Julian. “Ik heb het gevoel dat bij deze samenwerking een hele frisse, optimistische wind waait. Dat is te gek.”

Onderzoeker
Onderzoeker
Gerelateerde content
Femke Vandenberg in haar proefschrift hoe livemuziek mensen kan verbinden, van Snollebollekes tot Trijntje Oosterhuis.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen