Tijdens de Trendtalk van Platform31 op 3 juli jongstleden klonk één boodschap luid en duidelijk: Nederland zit ruimtelijk-economisch klem. Hierover kon ook Frank van Oort, hoogleraar Stedelijke en Regionale Economie aan Erasmus School of Economics, meepraten.
Volgens het panel is er nu sprake van een vorm van structurele stilstand en ontbreekt een gedeelde visie op onze ruimtelijk-economische toekomst. Er is te weinig ruimte voor de vele economische activiteiten en het besef groeit dat niet alles mogelijk zal zijn in de toekomst. Juist daarom zal keuzes maken essentieel zijn.
Van Oort bracht in dat het belangrijk is om niet in elke regio hetzelfde te doen, aangezien dat concurrentie oplevert. Met elkaar afstemmen is dan een betere optie. Zo vervolgt hij dat er verschillende typen regio’s bestaan. Sommigen zullen moeten transformeren, anderen intensiveren en weer andere regio’s vitaliseren. De overheid moet daarin volgens van Oort een sturende rol aannemen, aangezien bedrijven gefocust zijn op hun eigen markt.
De achilleshiel in Nederland zal in de toekomst waarschijnlijk de arbeidsmarkt blijven, aldus van Oort. Om de transities daadwerkelijk vorm te geven zullen wij zelf mensen moeten opleiden. Op dit moment is het echter ingewikkeld, aangezien wij die skills niet meer bezitten. Van Oort benadrukt dat wij die skills weer moeten terughalen, aangezien dat goed is op de lange termijn voor zowel bestaande als nieuwe sectoren.
- Professor
- Meer informatie
U kunt de volledige Trendtalk van Platform31, 3 juli 2025, hier beluisteren.