Duurzaam leven is lang niet zo ingewikkeld als je wellicht denkt. Lees wat je als student of medewerker kunt doen om bij te dragen aan een duurzame campus.
9 tips voor een duurzamer leven
Neem je eigen bekers en waterflessen mee
Er is maar liefst 1 liter water en 1 liter olie nodig om 1 plastic wegwerpflesje te produceren. Veel plastic komt daarnaast in onze oceanen terecht. Neem dus je eigen beker of flesje mee. Heb je er nog geen? Koop dan een Erasmug bij een van de eetfaciliteiten op campus Woudestein.
Print zo min mogelijk
En als je dan toch moet printen, doe het dan dubbelzijdig.
Reduce, reuse, recycle
Soms is het onmogelijk om afval te vermijden. Zorg er dan voor dat je dit afval scheidt. Dit kan op steeds meer plekken op de campus. Altijd handig: neem een opvouwbaar, stoffen tasje mee. Dan hoef je bij de Spar geen plastic tasje meer te kopen.
Zet de verwarming lager
Woon of werk je op de campus? Zet dan de verwarming een tandje lager. Met 1 graad minder wordt maar liefst 6% CO2 en 6% energie bespaard. En trek ook eens een trui aan als het geen Warme Truien-dag is.
Doe onnodige lichten uit
Op steeds meer plekken op de campus gaat het licht automatisch aan en uit, maar nog niet overal. Zie je een lamp branden die uit mag, zet dan het licht uit.
Computergebruik
Laat je computerscherm automatisch in slaapstand gaan als je die even niet gebruikt. In verband met privacy-redenen is het sowieso verstandig om je scherm te 'locken'. Zet aan het eind van de dag alle apparaten uit. En ben je hard aan het werk, zet dan de helderheid van je computerscherm wat lager.
Gooi je peuken in de peukenbakken
Wist je dat het 30 jaar duurt voordat sigarettenpeuken helemaal zijn afgebroken? Ook lekken ze giftige stoffen in het grondwater. Gooi je peuken dus in de speciale 'peukenbakken'.
Reis duurzamer
Gebruik zoveel mogelijk de fiets en het openbaar vervoer. Op campus Woudestein vind je meerdere oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto's.
Eet duurzamer
Eet minder vlees. Het RIVM raadt minder vlees aan voor onze gezondheid, maar ook voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen is een 'flexitarisch' dieet belangrijk. Geen idee hoe je duurzaam moet koken? Bij het Erasmus Food Lab kun je elke maand meedoen aan een kookworkshop.