Nieuw onderzoek belicht hoe genen en omgevingsfactoren onderwijsresultaten beïnvloeden

Een team van vooraanstaande internationale wetenschappers, waaronder hoogleraar Hans van Kippersluis en universitair hoofddocent Niels Rietveld van Erasmus School of Economics, heeft een baanbrekend artikel gepubliceerd in The Review of Economic Studies (REStud), een van de vijf meest gerenommeerde tijdschriften op het gebied van economie.

Het artikel, getiteld "The Economics and Econometrics of Gene–Environment Interplay", presenteert een uitgebreid raamwerk om te begrijpen hoe genetische aanleg en omgevingsfactoren samenwerken en biedt nieuwe inzichten in hoe beleidsinterventies onderwijsresultaten kunnen beïnvloeden in verschillende bevolkingsgroepen.

hans van kippersluis

De voordelen van later naar school gaan

Door de leeftijd waarop een kind met school start in het Verenigd Koninkrijk als een natuurlijk experiment te gebruiken, ontdekten de onderzoekers dat kinderen met een lagere genetische aanleg voor onderwijsprestaties ervan profiteren om later naar school te gaan. Dit suggereert dat zorgvuldig ontworpen onderwijsomgevingen ongelijkheden als gevolg van genetische verschillen kunnen verminderen. ‘Deze studie levert een van de duidelijkste bewijzen tot nu toe dat scholen kunnen bijdragen aan een gelijk speelveld’, aldus hoogleraar Toegepaste Economie, Hans van Kippersluis. ‘Onderwijsinstellingen hebben de potentie om ongelijkheden die veroorzaakt worden door genetische verschillen te beperken.’

niels rietveld

Een zeldzaam ‘ideaal experiment’ in sociaalwetenschappelijk onderzoek

De studie is een van de eerste die quasi-willekeurige omgevingsvariatie combineert met willekeurige genetische variatie binnen families, wat resulteert in wat de auteurs een ‘ideaal experiment’ noemen. Deze robuuste analyse stelt de onderzoekers in staat om causale conclusies te trekken en laat zien welke kinderen het meest profiteren van specifieke onderwijsomgevingen.

Co-auteur en universitair hoofddocent Niels Rietveld benadrukt: ‘Ons werk onderstreept de waarde van interdisciplinair onderzoek. Door inzichten uit de genetica en economie te integreren, zijn we beter toegerust om complexe maatschappelijke uitkomsten te begrijpen en effectiever en rechtvaardiger beleid te ontwikkelen.’

Beleidsrelevantie en toekomstperspectief

Naast de wetenschappelijke bijdragen biedt de studie praktische richtlijnen voor economen en beleidsmakers en onderstreept deze de ethische verantwoordelijkheid die onderzoekers hebben bij het werken met genetische data. Nu wereldwijde biobankinitiatieven zich uitbreiden, zet dit onderzoek een nieuwe standaard voor het verantwoord benutten van genetische inzichten in onderwijs en sociaal beleid.

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen