Nieuwe leerstoel slaat brug tussen media, gezondheid en wetenschap

Nieuwe leerstoel slaat brug tussen media, gezondheid en

Dr. Martine Bouman is per 1 juli 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Entertainment Media and Social Change aan de Erasmus Universiteit Rotterdam vanwege de Stichting Entertainment-Education Nederland. In haar onderzoek verbindt ze de mediawereld, gezondheidsorganisaties en de wetenschap. De bijzondere leerstoel is ondergebracht bij het Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture (ERMeCC).

Aansprekende en herkenbare verhalen binnen populaire media, de zogenoemde Entertainment-Education strategie,  zijn een uitdagende en eigentijdse manier om onderlinge gesprekken en zelfreflectie over maatschappelijke en gezondheidsthema’s te stimuleren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Innovatieve mediaformats
De nieuwe leerstoel biedt ruimte voor interdisciplinair onderzoek naar vernieuwende communicatie­methoden en innovatieve mediaformats. Bouman zal voor haar onderzoek aansluiting zoeken bij het veranderende mediabeleid van de publieke omroepen. Dat is op dit moment extra actueel, omdat het maatschappelijke organisaties nieuwe mogelijkheden biedt om met eigen programmavoorstellen te komen.

De leerstoel maakt onderdeel uit van het project MediaLab: Gezondheid voor iedereen, dat mogelijk is gemaakt door een schenking van de Vriendenloterij. In het MediaLab wordt samengewerkt met de Stichting Alzheimer Nederland, de Nierstichting en de Hartstichting.

Over prof. dr. Martine Bouman
Martine Bouman is sinds 1999 wetenschappelijk directeur van het Centrum Media & Gezondheid in Gouda. Bouman geldt als internationaal expert op het gebied van Entertainment-Education for Social Change (EE) en heeft een jarenlange ervaring in het ontwerpen, uitvoeren en onderzoeken van gezonde leefstijlprojecten en campagnes. Ze werkt samen met creatieve professionals in diverse mediaprojecten. In 2013 gaf Bouman een TEDxTalk in Amsterdam over de kracht van storytelling en entertainment met een meerwaarde en in 2015 verzorgde zij hierover een Keynote presentatie tijdens de gala avond van de Vriendenloterij. In de periode 2009-2014 was zij vicevoorzitter van het programma Gezonde Leefstijl en Gezonde Leefomgeving van ZonMw en sinds 2014 lid van de Programmacommissie Begrijpelijke Taal van NWO. Bouman promoveerde in 1999 in Wageningen.

Meer informatie

Hester Hollemans, Centrum Media & Gezondheid, T 0182-549445 E info@media-gezondheid.nl