Noodfonds helpt Oekraïense studenten overleven

Ukrainian student Danaia posing in the Polak building
Ukrainian student Danaia posing in the Polak building

Na de inval van Rusland in Oekraïne kwamen verschillende internationale studenten van de Erasmus Universiteit in financiële nood. Het speciale noodfonds voor door de oorlog getroffen studenten, dat is opgericht door de EUR en het Erasmus Trustfonds, helpt hen te overleven, zeggen twee Oekraïense studenten.

Het noodfonds voor EUR-studenten die (financieel) getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne heeft al 50 studenten kunnen helpen, zodat zij hun huur kunnen blijven betalen en eten kunnen kopen. Het fonds is een initiatief van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Trustfonds, die beiden 25.000 euro hebben gedoneerd. Dankzij bedrijven, fondsen en particulieren werd dat bedrag aangevuld tot 161.698 euro en het aantal donaties blijft stijgen.

Studenten doneren

Alle studenten die worden getroffen door de oorlog kunnen een aanvraag indienen, maar in de praktijk zijn het vooral studenten uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, vertelt studentendecaan Jenny Dijkstra, die samen met haar collega-studentendecanen de aanvragen behandelt. In totaal studeren 88 Oekraïense, 177 Russische en 8 Wit-Russische studenten aan de Erasmus. "Ouders kunnen hun kinderen niet meer financieel onderhouden omdat ze op de vlucht zijn, hun baan zijn kwijtgeraakt of hun bedrijf is gebombardeerd." Banktransacties werken niet meer of ouders verkeren in financiële nood door de inflatie van de lokale munt. "Studenten leggen hun inkomenssituatie uit en wij beoordelen dit zo zorgvuldig mogelijk." Voorlopig is de steun drie maanden. "We weten niet of het na die periode beter zal gaan, maar op deze manier kunnen we zoveel mogelijk studenten helpen. Afhankelijk van de financiële nood kunnen studenten een flinke bijdrage in hun woonlasten per maand krijgen. We merken dat studenten hier heel zorgvuldig mee omgaan en ons zo goed mogelijk proberen te informeren." 

Omdat het einde van de oorlog nog niet in zicht is, is het van groot belang dat het aantal donaties blijft toenemen. "We zien bedragen die variëren van tien euro tot veel meer en we hebben talloze grote donaties ontvangen van andere fondsen. We zijn blij met alles! Het is ook erg leuk om te zien dat medestudenten hebben gedoneerd."

Ook geïnteresseerd in doneren aan het EUR Studenten Noodfonds? Klik hier voor meer info.

Ouders in Kiev

Voor de Oekraïense student Daniil Glotov, die in zijn tweede jaar van de internationale bachelor Economie en Bedrijfseconomie zit, kwam de oorlog als een complete verrassing. "We hadden nooit gedacht dat Rusland zou binnenvallen, want dat zou zowel voor Oekraïne als Rusland een ramp zijn. Maar blijkbaar denken sommige mensen tegenwoordig niet meer rationeel na." Toen de NAVO hun trainingstroepen uit Oekraïne terugtrokken, wisten hij en zijn familie dat het menens was. "Op dat moment bood ik mijn ouders al aan om ze daar weg te krijgen, maar dat weigerden ze natuurlijk. Oekraïense mensen blijven graag thuis. Toen werd ik op een dag wakker met het nieuws dat mijn land was binnengevallen en gebombardeerd.

Daniil poseert voor een foto in een universiteitsgebouw
Daniil Glotov studeert Economics and Business Economics aan ESE

Zijn ouders wonen nog steeds in zijn geboortestad, de hoofdstad Kiev. "Twee weken zijn ze dichter bij de Roemeense grens gaan wonen, omdat het onmogelijk was om in Kiev te blijven vanwege alle beschietingen. Maar omdat de Russen zich nu terugtrekken, zijn ze weer teruggegaan." Hij heeft regelmatig contact met hen. "Dankzij Elon Musk heeft iedereen internet, dus ik kan elke twee uur contact met ze houden, om na elk luchtalarm te checken of ze veilig zijn."

Mannen huilen niet

Ondanks deze stressvolle tijden blijft Daniil zich focussen op zijn studie. "Ik heb zelfs één tentamen met een 10 gehaald. Mijn vader leerde me dat mannen niet klagen, niet huilen, maar opstaan en hun problemen aanpakken. De laatste veertig oorlogsdagen heb ik me op alle mogelijke manieren ingezet om de Oekraïense gemeenschap te helpen, door bijvoorbeeld vluchtelingen te helpen met het vertalen van Nederlandse documenten."

Hij benadrukt dat het voor mensen uit andere delen van Oekraïne heel anders is. "Ik kom uit Kiev, dat maar een paar dagen vanaf de grond is aangevallen. Er zijn hier studenten uit Kharkiv en Marioepol, wat daar gebeurd is, is het allerergste. Zij kunnen natuurlijk niet studeren of iets anders doen dan denken aan de veiligheid van hun familie." 

Daniil staat met zijn handen in zijn zakken in de buitenlucht
"Oekraïners zijn mensen zijn die niet gaan zitten huilen, maar alles doen om elkaar te helpen."

Onverwachte redder in nood

Het noodfonds was een redder in nood voor Daniil. "We zijn Erasmus allemaal zo dankbaar, voor de studieadviseurs, psychologen en voor het openen van dit fonds. Voor mij was het grootste probleem het betalen van de huur, want mijn familie heeft geen inkomen, en dat zal de komende vijf tot zes maanden niet veranderen."

Daarom heeft hij een boodschap voor iedereen die gedoneerd heeft: "Ik vind het geweldig dat mensen bereid zijn hun eigen, eerlijke geld te delen, waar ze hard voor gewerkt hebben. Het wordt enorm gewaardeerd en komt voor mij ook onverwacht. Maar het is voor een goed doel en als je kijkt naar de reactie van onze natie en de studenten van Erasmus, denk ik dat we laten zien dat Oekraïners mensen zijn die niet gaan zitten huilen, maar alles doen om elkaar te helpen."

Help studenten als Daniil. Steun het EUR Studenten Noodfonds.

Voelt als familie

Hetzelfde geldt voor mede-Oekraïense Danaia Orlianska (18), eerstejaars studente Internationale Bachelor Communicatie en Media. "Alle Oekraïense studenten raakten echt met elkaar vergroeid tijdens de protesten en demonstraties. Veel van de mensen met wie ik nu contact heb, kende ik nog niet. Inmiddels voelen ze als familie. Je maakt je zorgen om ze en probeert er voor ze te zijn." 

Danaia kijkt met een serieus gezicht in de camera
IBCoM student Danaia Orlianska, voor wie studeren nu een stuk moeilijker is

Danaia kan zich maar moeilijk een voorstelling maken van de daadwerkelijke oorlog in Oekraïne. "Het voelt nog steeds vreemd dat ik er zelf niet ben geweest. Ik heb niets gezien van de verwoesting van de oorlog, zoals de gebouwen en de lichamen. Ik weet niet zeker of mijn huis en Dnipro, mijn stad, er nog zullen zijn als ik terugkeer." Hoe ze zich voelt over de oorlog? "Ik worstel met gevoelens van onrechtvaardigheid, omdat mijn geest zich gewoon niet kan voorstellen waarom mensen een land willen vernietigen met bommen en wapens. Ik kan deze informatie gewoon niet verdragen. Ik ben de persoon in mijn familie die altijd zegt dat alles wel goed komt." 

Anker

Een rol die steeds moeilijker wordt. "Mijn moeder moest vluchten naar Europa, dus ik was aan het videobellen met mijn opa die in onze flat was om iets te zoeken. Toen ik mijn oude huis zag realiseerde ik me dat ik altijd had verwacht dat het daar veilig zou zijn, als mijn anker. Iets waar je altijd naar terug kunt keren."

Voor Danaia is studeren extra moeilijk geworden. "Ik had niet verwacht dat ik het zo moeilijk zou krijgen met mijn studie, maar vooral de eerste twee weken was ik alleen maar bezig met al het nieuws, het bijhouden of mijn familie wel veilig was. Het was allemaal heel onvoorspelbaar." Inmiddels is het allemaal wat rustiger geworden. "Ik heb een kader in mijn hoofd dat helpt met het verwerken van alle informatie. Het enge is dat ik aan sommige onderdelen van de oorlog al begin te wennen, dat ik weet dat ik bijvoorbeeld de bombardementen kan verwachten." 

Danaia staat in het Polak gebouw en draagt een roze trui
"Ik en andere studenten uit Oekraïne wisten niet goed wat we moesten doen, omdat sommigen van ons alleen nog geld hadden om nog een maand rond te komen."

Hoop

Een andere zorg die ze had na het begin van de oorlog was de huur. "Ik en andere studenten uit Oekraïne wisten niet goed wat we moesten doen, omdat sommigen van ons alleen nog geld hadden om nog een maand rond te komen. Ik wil iedereen die gedoneerd heeft heel erg bedanken, het heeft me geholpen om de huur te betalen, eten te kopen en andere dagelijkse uitgaven te doen. Het geeft ons ook de mogelijkheid om onze familie te helpen."

Het fonds voelt als een grote steun, zegt ze. "En het geeft hoop. Je voelt je niet zo wanhopig. Voor sommige studenten is het huis dat ze in Nederland hebben nu hun enige veilige thuis, dus het geeft ze ook een gevoel van emotionele veiligheid."

Om deze studenten in deze moeilijke en onzekere tijden te kunnen blijven helpen, is uw hulp hard nodig. Uw donatie betekent de wereld voor hen. Klik hier om een donatie te doen aan het EUR Studenten Noodfonds.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen