Maarten Bosker, hoogleraar Internationale Handel en Economische Ontwikkeling aan Erasmus School of Economics en Lodewijk Petram van het Huygens Instituut ontvangen een NWO-subsidie voor het vierjarige onderzoeksproject “Enduring Empire: Measuring Early Dutch Colonialism’s Lasting Impact in Indonesia”. Daarin gaan zij bestuderen of en hoe het vroege Nederlandse kolonialisme (17de en 18de eeuw) nog steeds doorwerkt op het hedendaagse Java.
Het projectteam sluit daarmee aan bij invloedrijk economisch-historisch onderzoek naar de doorwerking van koloniaal beleid op de ontwikkeling van landen op lange termijn. Onderzoekers Daron Acemoglu, Simon Johnson en James Robinson kregen voor hun baanbrekende onderzoek op dit terrein in 2024 de Nobelprijs voor de Economie. Zij ontdekten dat verschillen in welvaart tussen landen vaak te maken heeft met de manier hoe zij in het verleden zijn gekoloniseerd.
Ontsluiten van oude VOC-bronnen
Tot voor kort richtte onderzoek naar de blijvende invloed van koloniaal beleid zich vooral op de 19de en 20ste eeuw. Dit kwam doordat er weinig geschikte gegevens beschikbaar waren over eerdere periodes. Door recente ontwikkelingen in digitalisering en kunstmatige intelligentie kunnen nu ook oudere bronnen systematisch worden bestudeerd. Dit is een specialisme van het Huygens Instituut, waar het lopende GLOBALISE project inmiddels al miljoenen VOC-documenten uit de 17de en 18de eeuw digitaal ontsloten en doorzoekbaar heeft gemaakt.
Van archief naar statistiek
Deze bronnen bevatten rijke informatie over onder andere infrastructuur, nederzettingen en landgebruik. Met moderne technologie kan deze informatie uit oude kaarten, en archieven, worden gehaald. Door deze historische data vervolgens te koppelen aan actuele statistieken van het Indonesische Bureau voor de statistiek kan het projectteam op zeer gedetailleerd niveau onderzoeken in hoeverre, en op welke manier, vroegkoloniaal beleid nog steeds doorwerkt in het hedendaagse Java.
Samenwerkingspartners
Het Huygens Instituut brengt in het nieuwe project zijn deskundigheid in op het gebied van historische bronnen en digitale onderzoeksmethoden. Erasmus School of Economics levert specialistische kennis op het vlak van ontwikkelingseconomie en causale analyse, en beschikt over ruime ervaring met het verwerken van Indonesische microdata. Daarnaast zoekt het projectteam actief samenwerking met Indonesische onderzoekers om kennis uit te wisselen over het gedeelde koloniale verleden.
- Meer informatie
De verzamelde datasets en kaartannotaties worden als open-access beschikbaar gesteld, zodat ook andere onderzoekers ervan kunnen profiteren. Voor vragen neemt u contact op met Ronald de Groot, Media en Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, 06 53 641 846.