Oekraïne profiteert van nauwere samenwerking met EU

Oekraïne profiteert van nauwere samenwerking met EU

Nauwere economische samenwerking met de Europese Unie heeft aanzienlijke voordelen voor de Oekraïne. Hechtere banden met Europa kunnen onder meer leiden tot een groei van de export vanuit de Oekraïne met 98 procent. Dat blijkt uit het proefschrift van econometrist Irena Mikolajun. Hechtere economische samenwerking is onderdeel van het veelbesproken associatieverdrag met de Oekraïne, dat in ons land bij een referendum werd verworpen. Mikolajun verdedigt haar proefschrift op donderdag 27 oktober 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Mikolajun onderzocht voor haar proefschrift ‘Empirical Essays in International Economics’ het groeiende aantal vrijhandelsverdragen en de toenemende economische globalisering. Wat zijn nu de effecten van die trend, ook in het licht van recente gebeurtenissen als de wereldwijde crisis, de Arabische Lente en de oorlog in de Oekraïne?

Voor haar onderzoek gaat ze onder andere in op het ‘Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)’ met de Oekraïne, onderdeel van het veelbesproken associatieverdrag dat in april van dit jaar bij een referendum werd verworpen. Die DCFTA behelst nauwere economische samenwerking met de Europese Unie: openstelling van de markten via de geleidelijke afschaffing van douanetarieven en quota’s en een vergaande harmonisatie van wet- en regelgeving. Op basis van diverse modellen en gegevens over handelsstromen tussen 159 economieën ging ze in de op de vraag: wat kan dit voor de Oekraïne betekenen? 

Groei export
Uit haar onderzoek blijkt dat er geen directe effecten zijn van nauwere samenwerking met de EU, maar dat het instellen van een vrijheidszone indirect wel degelijk effect heeft. Zo’n zone met de EU zorgt namelijk voor verbetering van het openbaar bestuur en infrastructuur in de Oekraïne. En dat levert resultaat op: Mikolajun ontdekte dat beter openbaar bestuur kan zorgen voor maar liefst 98 procent meer orders voor Oekraïense exporteurs. Betere infrastructuur kan leiden tot een ordergroei van 22 procent. 

Economische integratie
Mikolajun onderzocht ook de economische integratie in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Hoe kan dit worden verbeterd? Haar conclusie is dat de mobiliteit van menselijk kapitaal een belangrijk middel is om betere economische verwevenheid te krijgen. 

Over Irena Mikolajun
Irena Mikolajun (1983) studeerde Econometrie en Statistiek aan de Vilnius University in Litouwen en Padua University in Italië. In 2010 startte ze haar promotie aan Erasmus School of Economics (Tinbergen Institute). In haar onderzoek richt ze zich op de empirische analyse van internationale handel, handelsovereenkomsten, handelsbalansen, economische integratie en migratie. Ze is geïnteresseerd in wereldwijde economische verbanden, hun effect op nationale economische indicatoren en - in het algemeen - in fenomenen die een directe invloed hebben op mensen. 

Irena Mikolajun
Irena Mikolajun
Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010 4081216 of press@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen