Onderzoek geeft blauwdruk voor beste doe-het-zelf mondkapje

Mondkapjes maken stilaan een opmars en het advies luidt dat je deze in winkels toch beter kan gaan dragen. Onderzoek van het Erasmus MC laat je zien hoe je zelf een veilig mondkapje kan fabriceren. Wie zelf aan de slag gaat, moet wel goed letten op het materiaal en de vorm, dat valt te lezen in een publicatie in het Journal of Hospital Infection.

Zelf een mondkapje maken om jezelf niet op kosten te jagen en om te voorkomen dat er een tekort in zorg ontstaat, het kan. Het beste alternatief voor een medisch mondkapje is een kapje gemaakt van een filter voor ventilatiesystemen. “Zo’n kapje, mits goed gemaakt, werkt soms zelfs beter dan sommige maskers die bestempeld zijn als medisch masker", vertelt onderzoeker Gwen Teesing aan Amazing Erasmus MC.

Eendenbek en keukenpapier

Het filter moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Bij filterklasse ePM1 85%, wat aangeeft hoeveel fijnstofdeeltjes die filtreert, benader je de capaciteit van een FFP2-masker dat in de zorg wordt gebruikt. Bij deze maskers werkt een vorm van een eendenbek weer beter dan alle andere vormen, zoals de vorm van een chirurgisch masker. "De eendenbek sluit beter af. Ook draagt het fijner omdat het niet direct tegen de neus en mond duwt, maar er nog ruimte binnenin is." Een masker van twee lagen katoenenstof met keukenpapier blijkt ook goed te filteren.

Schaarste als aanleiding

Het idee voor het onderzoek is ontstaan toen tijdens de eerste golf van Covid-19 schaarste ontstond aan professionele medische mondkapjes. Wetenschappers zijn niet eensluidend over de effectiviteit van het dragen van mondmaskers door de bevolking. " Toch is wel duidelijk dat het dragen van bepaalde maskers de verspreiding van het virus wel vermindert. We hebben voor ons onderzoek als eis gesteld dat de zelfgemaakte maskers minimaal 35% van de aerosolen moeten kunnen filtreren. In dat scenario draagt een besmet persoon het virus over aan minder dan 1 persoon."

Deeltjeskamer

De test is gedaan in een zogenoemde deeltjeskamer waar deeltjes zo groot als een virusdeeltje worden gezogen. Daarbij werd gemeten hoeveel deeltjes door de stof werden gezogen. Ook is gekeken welke materialen en modellen het beste aansloten op de huid, of de materialen voldoende ademen en of ze gewassen konden worden.

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met het Franciscus Gasthuis en de TU Delft.

Lees het volledige Artikel op Amazing Erasmus MC 

Ook het in het Parool en het AD lees je meer over dit onderzoek

 

Meer informatie

De volledige publicatie in the Jounal of Hospital Infection is HIER te lezen.