Onderzoeker Erasmus MC ontvangt Vici voor ‘spoorzoeken’ naar aderverkalking

Gijs van Soest

Dr. Gijs van Soest (Erasmus MC) heeft een NWO-Vici van 1,5 miljoen euro toegekend gekregen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kan hij de komende vijf jaar onderzoek doen naar aderverkalking. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland, gericht op gevorderde onderzoekers.
 

Universitair hoofddocent dr. Gijs van Soest (Erasmus MC, Cardiologie) richt zich in zijn onderzoek op aderverkalking. Met de NWO-Vici wil hij biochemisch gaan ‘spoorzoeken’. Hart- en herseninfarcten ontstaan veelal door het scheuren van een vette plaque in de vaatwand. Waar en wanneer dat gebeurt, is zeer lastig te voorspellen. Van Soest ontwikkelt een techniek waarmee de instabiliteit van die plaques vroeg kan worden gesignaleerd, zodat op tijd kan worden ingegrepen met bijvoorbeeld gerichte medicijnen.

Lees hier meer over het werk van Gijs van Soest.

Over Vici

In totaal ontvangen deze ronde 35 wetenschappers een NWO-Vici van 1,5 miljoen euro. De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).

Meer informatie

Press Office Erasmus MC:  T +31 10 703 3289, E press@erasmusmc.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen