Op vakoverstijgend samenwerken staat nog altijd een boete

Het Witte Huis in de Oude Haven van Rotterdam.
Drie mensen in gesprek tijdens de Master Open Dag.
Alexander Santos Lima

Klimaatverandering is allang niet meer het exclusieve terrein van meteorologen. En met cyberveiligheid zijn anno 2024 ook andere specialisten dan IT'ers bezig. Dit soort complexe maatschappelijke problemen vraagt ook om economen, psychologen en bedrijfskundigen. Universiteiten en bedrijven willen daarom graag hun krachten bundelen. Maar op het doorbreken van vakmuren staat eerder een straf dan een beloning.

Samenwerking tussen academische vakgebieden is essentieel om uitdagingen als klimaatverandering en cyberveiligheid het hoofd te bieden. Maar onderzoekers die interdisciplinair samenwerken krijgen minder erkenning. Dit belemmert hun publicatie- en financieringskansen. Het bedrijfsleven wordt steeds belangrijker voor de financiering van vakoverstijgende onderzoeken, nu de overheid zich verder terugtrekt uit de wetenschap.

Classroom full of students interested in a Master's program.
Alexander Santos Lima

LDE-Universiteiten

De samenwerking tussen de drie Zuid-Hollandse universiteiten vindt plaats onder de noemer LDE (Leiden, Delft, Erasmus). Niet alleen wetenschappers werken er samen, ook studenten kunnen op een andere universiteit dan hun alma mater colleges volgen en onderzoek doen.

Arnold Tukker, die als hoogleraar industriële ecologie in Leiden het afvalproject coördineert, vertelt hoe de partners elkaar aanvullen. "Leiden levert de generieke kennis en systeemanalyses, Erasmus Business School vertaalt die kennis naar werkbare managementmodellen, en Delft ontwikkelt de technologieën en ontwerpen." Volgens Tukker is samenwerking essentieel: "Je kunt de beste technologie hebben, maar zonder een effectief businessmodel om deze naar de markt te brengen, zal het niet slagen. Hierdoor stranden veel duurzame innovaties."

Rotterdams hoogleraar duurzame businessmodellen Koen Dittrich, deelt dit enthousiasme. "Dankzij de samenwerking met technische onderzoekers heb ik geleerd over technologieën zoals printplaten op nano-niveau, iets wat mijn kijk op reparatie compleet veranderde", zegt hij, "Ik zie nu veel meer kansen om te repareren en dat neem ik mee in mijn businessmodellen."

Meer informatie

Lees het gehele artikel in het FD.

Kom meer te weten over de LDE-universiteiten.

Gerelateerde content
Researcher Erwin van Tuijl explains why installers are potential heroes in energy transitions, the challenges they face and how we can support them better.
Man on rooftop with solarpanels
Drie wetenschappers vertellen over de samenwerking in onderzoek naar AI voor gezondheid, geneesmiddelonderzoek en zorg in het Zuid-Hollandse AI-kenniscluster.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen