Opstaan en vallen op de aandelenmarkt

Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, maakte deel uit van het beleggerspanel van BNR Nieuwradio. Hier besprak zij de nieuwe Digital Market Act en bepaalde situaties die momenteel zichtbaar zijn op de beursgang.

Digital Market Act

De Europese Unie heeft een nieuwe wet geïntroduceerd: Digital Market Act, die sturen van bedrijven verbiedt. Dit is een opmerkelijke actie van de Europese commissie vanuit de Europese Unie richting big tech bedrijven zoals Apple, Alphabet en Meta. Deze bedrijven hebben wel bedrijven gestuurd en daarom zijn zij door de Europese Unie aangeklaagd voor hoge boetes. Het daadwerkelijke onderzoek is pas net gestart, dus deze zaak zal nog een lange staart krijgen, is de voorspelling van Pieterse-Bloem. Zij vind de volhardendheid van de Europese Unie opmerkelijk om dit soort competitiewetgeving te volbrengen bij deze bedrijven. Europa blijft hier momenteen nog een voorloper in vergeleken met andere machtige continenten. 

Beursgang

Douglas had een noodgedwongen beursgang, want zij moesten van hun schulden afkomen en herstructureren. Voor de beursgang was de waarde al een aantal keer verlaagd, maar toch was de beursgang een ellende. De prijs lag aan de onderkant van wat het bedrijf vnod, maar aan de bovenkant naar hoe de beleggers naar het bedrijf keken. Volgens Pieterse-Bloem heeft dit ook te maken met de onaantrekkelijkheid van de retailsector, de technische sectoren doen het op dit moment namelijk veel beter. Op het laatste moment terugtrekken uit de beurs was ook geen oplossing geweest, dit had waarschijnlijk ook veel schade aan het bedrijf opgeleverd. 

Een bedrijf dat het weer beter doet op de beursgang is Truth Social, het mediaplatform dat Donald Trump heeft aangemaakt nadat hij niet meer op twitter mocht na de bestorming van het capitool. Volgens Washington Post heeft Trump zelf meer dan 30.000 leugens verspreid tijdens de verkieizngscampagne. Pieterse-Bloem vindt het daardoor opvallend dat zijn sociale media platform die naam heeft gekregen. Er stappen nu wel veel beleggers in. Dit geeft voor Trump op de korte termijn echter geen voordeel, aangezien hij de aandelen voor minstens een halfjaar moet laten staan.

Nxchange, een minibeurs, heeft in 2022 een aanmerking gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze zouden namelijk tekort geschoten zijn bij witwas controles. Bij andere beursbedrijven moet je veel stappen doorlopen, maar bij Nxchange kon je veel makkelijker binnenkomen. AFM heeft heel duidelijk gesteld dat de minibeurs een beleggingsonderneming is en dus aan dezelfde regelgeving onderhevig is als andere bedrijven. Deze actie van AFM werkt disciplinerend, mede door hun timing. AFM heeft er juist heel zorgvuldig voor gekozen om het nog niet te doen terwijl er onderhoudswerkzaamheden speelden bij dit bedrijf, aangezien dat veel schade had kunnen aanbrengen. 

Steeds meer Private Equity bedrijven overwegen een overstap naar de beurs. Private Equity partners verdienen al genoeg met hun reguliere uitkeringen, dus volgens Pieterse-Bloem hoeven ze het daar in ieder geval niet voor te doen. Een aantal voordelen die zij noemt gaan over het verder laten groeien van het bedrijf, door meer te kunnen spreiden in verschillende portefeuilles. Ook is er meer vertrouwen richting bedrijven en beleggers. De beursgang brengt echter ook nieuwe verplichtingen met zich mee. 

Professor
Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt de volledige aflevering van BNR Nieuwsradio, 26 maart 2024, hier beluisteren.

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen