Oratie van Aurélien Baillon, vrijdag 22 mei 2015

Op vrijdag 22 mei 2015 aanvaardt prof.dr. Aurélien Baillon in het openbaar zijn ambt als hoogleraar gedragseconomie aan Erasmus School of Economics met het uitspreken van een rede getiteld “Subjective truths”.

Tijd en locatie

De oratie start om 16.00 uur en vindt plaats in de Senaatszaal, gesitueerd op de 1e verdieping in de Erasmus building (voorheen het A-gebouw). Voor een plattegrond van campus Woudestein en de bewuste locatie, zie: http://www.eur.nl/ese/contact/plattegronden/woudestein/.

Over de oratie

Aan de ene kant zijn economen sterk afhankelijk van harde cijfers: het BBP, groeicijfers, wisselkoersen. Aan de andere kant baseren zij hun uitleg vaak op zachte factoren: ondernemers- en consumentenvertrouwen en verwachtingen van beleggers. De harde cijfers zijn objectief, maar de zachte factoren zijn subjectief en individu-afhankelijk. Economen erkennen steeds meer de behoefte om subjectieve factoren te bestuderen. Het eerste deel van de oratie gaat in op de sleutelrol van subjectieve waarheden in de moderne economie. Zo wordt voorgesteld om het BBP te vervangen door de subjectieve mate van welzijn, of op zijn minst hiermee te complementeren; economisch beleid wordt vaak gebaseerd op subjectieve prognoses door deskundigen. In zijn rede zal Baillon aantonen dat zelfs de zachte factoren, ook al zijn ze subjectief, objectief kunnen worden bestudeerd. In het bijzonder zal hij uitleg geven over hoe je mensen kan stimuleren hun verwachtingen maar ook hun vertrouwen over toekomstige gebeurtenissen te onthullen. Tenslotte zal hij laten zien hoe je mensen waarheden kan laten onthullen die niet verifieerbaar zijn.

Over Aurélien Baillon

Aurélien Baillon (1980) trad in dienst bij Erasmus School of Economics in 2007, na het behalen van een research master aan de universiteit van Toulouse en een PhD aan het Parijse Institute of Technology. Sinds zijn komst is Aurélien Baillon uitgegroeid tot een zeer waardevol lid van de sectie Gedragseconomie, een van de sterkste onderzoeksgroepen aan Erasmus Universiteit Rotterdam. In de afgelopen jaren kreeg hij vaker belangrijke erkenning voor zijn onderzoeksbijdragen, waaronder een Veni- en een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Eerder dit jaar ontving Baillon nog een Starting Grant van € 1,5 miljoen van de European Research Council (ERC). Zijn onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende vakbladen, waaronder de American Economic Review.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Communication Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, mobiele telefoon 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen