Over de Economentop-40

Over de Economentop-40

In de Economische Statistische Berichten van 14 december jl. is de jaarlijkse Economentop 40 van 2012 gepubliceerd. Op 24 december 2013 besteden De Volkskrant en BNR Nieuwsradio aandacht aan deze ranglijst. Zo merkt De Volkskrant op dat er een groot aantal onbekende namen in de lijst voorkomt. Bij BNR Nieuwsradio is hoofdredacteur van ESB Sandra Phlippen te gast en gaat hier op in.

Dat de topeconomen op de lijst maar weinig bekendheid hebben, komt volgens Richard Tol (nummer één op de lijst) doordat zij zich vooral richten op onderzoek. 'Als hoogleraar is wetenschapsbijdrage aan de samenleving slechts een van je vier taken, naast onderzoek, onderwijs en management. Je kunt niet alles doen, dus als je uitblinkt in onderzoek ben je vaak minder betrokken bij het maatschappelijk debat,' aldus Richard Tol in De Volkskrant.

In ESB beschrijft hoofdredacteur Sandra Phlippen hoe universiteiten de redactie bellen om de 'telmethode' van ESB ter discussie te stellen. Zij vinden het belangrijk hoog te scoren op de universiteitsranglijst die ESB eveneens publiceert en dit jaar wordt aangevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sandra Phlippen geeft reactie bij BNR Nieuwsradio: 'Het zijn dus inderdaad vooral onbekend economen die er in staan. Dat is interessant, want het gaat hier eigenlijk vooral om specialisten. Terwijl de in de media bekende economen meestal zowel specialisten als generalisten zijn. Eigenlijk representeert deze top-40 een redelijk onaangeboren bron van specialisten die wij niet vaak in de media tegenkomen.'

Op www.economie.nl staat een overzicht van deze economen en hun specialisatie gepubliceerd door het ESB.

Meer informatie

Klik hier voor het volledige interview (BNR Nieuwsradio)

Klik hier voor het volledige artikel (Volkskrant)