Pensioeninformatie straks wel leesbaar

Pensioeninformatie straks wel leesbaar

Nederlandse pensioendeelnemers moeten een persoonlijk en interactief totaaloverzicht van de pensioensituatie krijgen, zodat duidelijk wordt hoeveel pensioen ze te verwachten hebben en hoeveel ze daar voor kunnen kopen, in de euro’s van de toekomst. Ook moeten de deelnemers handvatten krijgen voor aanvullende maatregelen, voor wanneer AOW plus bedrijfspensioen tekort dreigen te schieten. Dit is de kern van het wetsontwerp pensioencommunicatie, dat staatssecretaris Jetta Klijnsma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De wet is nodig omdat de huidige communicatie, voornamelijk in de vorm van jaarlijkse ‘Uniforme Pensioenoverzichten’ (upo’s) volgens velen niet helder is. Job Swank, DNB directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit, tevens deeltijdhoogleraar economisch beleid aan Erasmus School of Economics, liet eerder ook weten moeite te hebben met het lezen van zijn eigen upo.

‘Pensioenen zijn niet meer in normaal Nederlands te communiceren naar de gewone burger.’ Volgens Swank is het pensioenstelsel veel te ingewikkeld geworden en ziet de burger door de bomen het bos niet meer. ‘Zelfs deskundigen gaan rollebollend over straat.’

Meer informatie

Zie hieronder het gehele artikel in Het Financieele Dagblad. d.d. 1 november 2014.