Peter Kavelaars geeft zijn reactie in het artikel 'Fiscale eisen EU opgeschroefd'

Peter Kavelaars geeft zijn reactie in het artikel 'Fiscale

Bedrijven moeten in de toekomst niet langer gebruik kunnen maken van brievenbusfirma’s om belasting te ontwijken. De Europese Commissie wil daarvoor de Europese regels aanpassen. Dat heeft Europees commissaris voor belastingen Algirdas Semeta maandag 25 november 2013 bekendgemaakt. De Europese Commissie draagt lidstaten van de Europese Unie onder meer op een algemene regel in te voeren tegen het misbruik van belastingwetten. Hierdoor moeten lidstaten kunstmatige constructies kunnen ontmantelen, door belasting te heffen op basis van reële economische activiteit. Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus School of Economics, geeft zijn reactie in een artikel van Het Financieele Dagblad, d.d. dinsdag 26 november 2013.

Kavelaars vindt de voorstellen niet wereldschokkend: 'Het zal wel een remmende werking hebben op de mismatch bij hybride leningen, maar het effect zal beperkt zijn. Anti-misbruikbepalingen zijn er al, en ze zijn niet makkelijk toe te passen.' Ook wijst hij erop dat het slechts Europese regels zijn. 'Misschien was het wel tijd dat de Commissie wat liet horen. Sinds de presentatie van het omvangrijke plan van aanpak in december vorig jaar, hebben we niets meer van de Commissie gehoord.'

Meer informatie
  • Klik hier voor het artikel met Kavelaars in Het Financieele Dagblad, d.d. dinsdag 26 november 2013.
  • Klik hier voor een item over een interview met Kavelaars waarin hij op hetzelfde ingaat bij BNR Nieuwsradio, d.d. maandag 25 november 2013.