PhD in het buitenland: “Er is geen vervanging voor een snelle kop koffie met een professor die je bewondert of een promovendus die aan een vergelijkbaar onderwerp werkt”

Stephanie Tiefus

Stephanie Triefus, promovenda aan Erasmus School of Law, heeft voor haar promotieonderzoek een tijd in het buitenland vertoefd. Ze komt net terug uit Florence, maar heeft daarvoor nog een uitstap gemaakt naar thuisland Australië en het Oost-Europese land Roemenië. In dit interview vertelt Stephanie ons meer over haar promotieonderzoek en deelt ze haar ervaringen als PhD’er in het buitenland. Waarom zou je voor je PhD naar het buitenland gaan? Waar moet je rekening mee houden? Wat kun je tijdens je buitenlandsverblijf verwachten? En is het aan te raden om voor je promotieonderzoek naar het buitenland te gaan?

Waarom ben je aan een PhD begonnen?

“Ik heb het krijgen en geven van onderwijs altijd leuk gevonden, want ik hou van lezen, schrijven, studeren en lesgeven”, zegt Stephanie. “In Australië ben ik als advocaat werkzaam geweest. Hoewel dat een goede ervaring was, kwam ik er tijdens mijn master achter dat de academische wereld beter bij mij past. Ik volgde de master Internationaal Publiekrecht, met de nadruk op mensenrechten, aan de Universiteit Utrecht. Daar ontdekte ik dat promovendi in Nederland een aanstelling als medewerker kunnen krijgen en daarvoor een fatsoenlijk salaris ontvangen. Voor mij was er dus ineens een mogelijkheid om wel te gaan promoveren. In Australië is het salaris van een promovendus namelijk geen vetpot, waardoor het voor studenten minder aantrekkelijk is om het academische pad verder te bewandelen. Ik had het geluk dat ik voor mijn master al naar Nederland was verhuisd, want ik zag een PhD-positie bij Erasmus School of Law voorbijkomen, welke direct mijn aandacht trok.”

Waar gaat je PhD-onderzoek over?

Stephanie vertelt dat haar promotieonderzoek over participatierechten en internationaal investeringsrecht gaat: “In mijn onderzoek hou ik mij bezig met de vraag of en hoe participatierechten worden gefaciliteerd of gemarginaliseerd in en door het internationale investeringsrechtregime. Ik onderzoek welk recht een mens heeft om te participeren aan publieke aangelegenheden en hoe dit recht zich verhoudt tot de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten. Daarnaast voer ik een casestudy uit over de arbitrage Gabriel Resources v. Romania, waarbij ik gebruik maak van interviews met de lokale gemeenschap; een groep mensen die destijds in het middelpunt van het geschil stond.”

Waarom wilde je een deel van je PhD-onderzoek in het buitenland doen?

“Ik heb altijd graag gereisd”, zegt Stephanie. “De mogelijkheid om naar het buitenland te gaan was een van de dingen die mij juist in de academische wereld aantrok. Vooral na de pandemie was ik erg dankbaar voor de mogelijkheid om andere promovendi en academici die Internationaal Recht bestuderen te ontmoeten.”

Je bent uiteindelijk naar Italië gegaan. Heb je ook andere landen overwogen?

Stephanies eerste stap was een sollicitatie bij het European University Institute (EUI). “Mijn promotor, Alessandra Arcuri, was in het academiejaar 2021/2022 namelijk Fernand Braudel Senior Fellow bij EUI. Ze was erg enthousiast over de academische omgeving bij EUI, de prachtige campus en het leven in Florence. Naast Florence heb ik ook overwogen om naar de Essex University in Groot-Brittannië te gaan en samen te werken met Tara van Ho en Anil Yilmaz. Alleen was de timing om naar Engeland te gaan niet fantastisch, want in dezelfde tijd dat ik naar Groot-Brittannië zou afreizen kon ik ook mijn familie in Australië bezoeken die ik vanwege de pandemie al twee jaar niet meer gezien had. Voor mij was de keuze dus geen lastige en zou het Florence worden. Daarbij had ik het geluk dat ik de reis naar Australië kon combineren met een gaststudentschap aan UNSW [red. University of New South Wales] in Sydney onder supervisie van Jonathan Bonnitcha. Een win-win!”

Hoe heb je de financiering geregeld om naar het buitenland te gaan?

De financiering voor haar trip naar het buitenland hoefde Stephanie niet zelf te regelen. “Mijn PhD-positie kwam met ongeveer 20.000 euro financiering van het Research Excellence Initiative. Dit is een buitengewoon ongebruikelijke en gelukkige positie om als promovenda in te verkeren. Ik voel me dan ook gezegend met de mogelijkheden die de financiering mij heeft geboden voor mijn promotieonderzoek.”

Triefus

Wat zijn volgens jou de voordelen van een bezoek aan het buitenland voor jouw promotieonderzoek?

“Voor mij heeft naar het buitenland gaan verschillende voordelen gehad. Te beginnen met een veranderde werkomgeving. Door de pandemie keek ik twee jaar tegen dezelfde muren aan en verliep ieder contact via Zoom. Na de lockdown was het fantastisch om eruit te kunnen zijn in een andere omgeving, veel interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.”

“Verder is de werkomgeving bij EUI geweldig. Op de campus werk je namelijk in een ruimte die gevuld is met andere slimme, hardwerkende promovendi, wat erg motiverend werkt. Wanneer je niet achter je bureau aan het lezen en schrijven bent, kun je lunchen in de tuin, wandelen in een prachtige omgeving en deelnemen aan de bloeiende sociale agenda van het EUI. Zo is er een door studenten gerunde bar, genaamd Fiasco, die fantastische feesten organiseert en waar je fijn kunt ontspannen. Daarnaast organiseert het EUI veel academische evenementen en conferenties die je gratis kunt bijwonen, dus er zijn veel mogelijkheden om professoren en andere academici te ontmoeten. Op deze events heb ik dan ook een aantal leuke nieuwe connecties gemaakt.”

Hoe ziet een normale werkweek er in Italië uit? En in welk opzicht verschilt deze werkweek van een werkweek in Nederland?

“Een normale werkweek voor PhD's in Italië is vergelijkbaar met die in Nederland”, begint Stephanie. “Je hebt in beide landen als PhD’er de vrijheid om je eigen uren te bepalen, te komen en gaan van de campus en thuis te werken wanneer dat jou het beste uitkomt. Het verschil voor mij is het enorme aantal promovendi en academici die op één plek internationaal recht en recht van de Europese Unie bestuderen, terwijl de promovendi bij de Erasmus Universiteit zich bezighouden met een breed scala aan onderwerpen.”

Hoe lang ben je in het buitenland geweest voor je PhD-onderzoek?

“In totaal verbleef ik een maand bij het EUI in Florence, een maand bij UNSW in Australië en vijf weken in Roemenië voor veldwerk. Deze periodes werden gekozen op basis van mijn schema en financiering, maar ik begrijp dat het gebruikelijk is om langer te blijven. Als ik mocht kiezen was ik graag drie tot zes maanden in Florence gebleven.”

Wat is de beste herinnering aan je tijd in Florence?

“Het in contact komen met de queergemeenschap in Florence was het meest bijzondere dat ik Italië heb meegemaakt”, zegt Stephanie. “Door enkele evenementen bij te wonen die georganiseerd werden door lokale activisten, kwam ik in contact met de lokale bevolking. Aangezien het EUI voornamelijk door internationals bevolkt wordt, kan het makkelijk zijn om in de expatbubbel te vallen en je niet met de locals te mengen. Gelukkig had ik al vroeg in mijn verblijf een aantal leuke Italianen en EUI-promovendi ontmoet waarmee ik tijdens mijn verblijf in Florence veel optrok.”

Welke (levens)lessen heb je geleerd tijdens deze periode?

“Zoals veel andere PhD’ers, worstel ik ook met geestelijke gezondheidsproblemen. Hoewel naar het buitenland gaan een opbeurende ervaring was, waren er ook momenten die ongelooflijk uitdagend waren. Ik heb tijdens mijn verblijf in het buitenland geleerd dat wanneer het er aan de buitenkant uitziet alsof het goed met je gaat dat nog niets zegt over hoe je je van binnen voelt. Voor mij is het dan ook belangrijk dat ik om hulp vraag wanneer ik hulp kan gebruiken, open te zijn over hoe ik mij voel en tijd voor mezelf te nemen als ik dat nodig heb. Ik heb geleerd dat ik geen hulp kan ontvangen wanneer ik niet aan de buitenwereld aangeef dat ik hulp nodig heb. Met deze geleerde les ben ik erg dankbaar voor de steun die ik van mijn begeleiders en de universiteit heb gekregen op de momenten dat ik het moeilijk had.”

Landschap

Waar zouden PhD’s rekening mee moeten houden wanneer zij graag voor hun promotieonderzoek naar het buitenland willen?

Volgens Stephanie begint het bij het hebben van een lange adem om het hele proces voorafgaand aan je bezoek aan het buitenland te doorlopen. “De administratieve last is behoorlijk, maar laat je daardoor niet afschrikken. Een trip naar het buitenland voor je promotieonderzoek is echt de moeite waard. Wees wel realistisch over wat je precies wil bereiken in het buitenland, want er zullen dagen verloren gaan. Ik maakte bijvoorbeeld mee dat mijn toegangskaart niet werkte, waardoor ik vrijwel iedereen op die campus aan z’n jasje moest trekken om het probleem opgelost te krijgen.”

“Ook zou ik de PhD’s willen meegeven om voorrang te geven aan het contact met mensen boven het schrijven, want er is geen vervanging voor een snelle kop koffie in de zonnige tuin met een professor die je bewondert of een promovendus die aan een vergelijkbaar onderwerp werkt. Voel je dus niet slecht als je meer in de tuin zit dan in je werkkamer. Het zou een misdaad zijn om de schoonheid om je heen niet te waarderen.”

Zou je andere promovendi aanraden om naar het buitenland te gaan?

“Absoluut, als promovendus naar het buitenland gaan is een ongelooflijke ervaring. Doordat ik nog geen kinderen heb en over voldoende financiële middelen bezit, is het voor mij gemakkelijk om te reizen. Ik besef mij goed dat niet iedereen in deze ‘gunstige’ situatie verkeert. Zelfs als het maken van lange reizen niet mogelijk is, ben ik ervan overtuigd dat korte trips ook heel waardevol kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor virtueel contact leggen met instellingen in het buitenland. Ik heb gemerkt dat academici zowel persoonlijk als online zeer gastvrij zijn. Maak van die gastvrijheid gebruik, want ik merk dat ik veel baat heb gehad bij de uitwisseling van ideeën met mensen van verschillende plekken

Promovendus
Meer informatie

Het zal wat tijd in beslag nemen, maar laat je niet afschrikken; het regelen van jouw verblijf in het buitenland gaat makkelijker dan je denkt!

Er zijn bijvoorbeeld veel mogelijkheden om financiering te krijgen voor een onderzoeksverblijf, bijvoorbeeld Erasmus+, Erasmus Trustfonds, het EGSL internationaal reis- en verblijfsfonds, enz. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van het persoonlijk materieel budget en kun je binnenkort informatie opvragen over het Erasmus School of Law International Mobility Funding Scheme. Heb je behoefte aan ondersteuning bij of vragen over het administratieve proces? Klik dan hier!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen