Politiek spel van de ECB

EW
Ivo Arnold, Vice Dean and Professor of Economic Education at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, kwam aan het woord in een artikel van EW. De kwestie die centraal staat is het politieke beleid van de ECB en hoe dat is ontstaan. 

Door de jaren heen van het ontstaan van de ECB heeft de bank meerdere malen overheden geholpen door bijvoorbeeld obligaties op te kopen. Momenteel staat de ECB voor een tweesplitsing of de rente extreem verhoogd moet worden of niet. De euro is een kwetsbare munt, dus het is de vraag hoe de ECB zich hier moet opstellen. Bij beide opties worden er namelijk groepen geschaad. 

Een van de acties van de ECB was het Assets Purchase-Programme (APP), waarbij de ECB 3.300 miljard euro aan staatsobligaties heeft opgekocht. Qua macro-economische argumenten was Arnold het eens met dit programma. Wel is de ECB volgens hem te lang doorgegaan, waardoor het opkopen van obligaties een te regulier instrument is geworden. Dit bleek ook weer bij het volgende programma, de Pandemic Emergency Purchase-Programme (PEPP), die in 2020 lanceerde. 

De meest recente ontwikkeling is het Transmissie Protectie Instrument (TPI), als de ECB nu oordeelt dat beleggers onterecht speculeren tegen een euroland, kan de bank preventief staatsobligaties opkopen. Onder andere Arnold waarschuwt echter dat de ECB hierdoor steeds vaker op de politieke stoel gaat zitten. Sommige situaties op de obligatiemarkt worden namelijk veroorzaakt door de politiek, iets waar de ECB dan nu over zou moeten beslissen. Ondanks de hoge inflatie lijkt het momenteel rustig rond de euro en de Europese kapitaalmarkten. Echter, moeten we ons beseffen dat een eurocrisis nooit ver weg is. Wel zouden we nu beter voorbereid kunnen zijn.

Professor
Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van EW, 22 mei 2024, hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen