Prof. Fabian Amtenbrink in Erasmus Magazine over Brexit

Vandaag gaat Nederland naar de stembussen om zich uit te spreken over het Europese associatieverdrag met Oekraïne. Vicedecaan prof. Fabian Amtenbrink vindt de echte Europese splijtzwam het eventuele vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. 

Mocht Groot-Brittannië daadwerkelijk uit de Europese Unie stappen is het voor het eerst dat een lidstaat vertrekt. Een rampscenario volgens prof. Fabian Amtenbrink: “Dan moeten er op alle mogelijke fronten nieuwe voorwaarden onderhandeld worden. Van handelsverdragen tot afspraken over reizen en vestiging in EU-landen. Als dat binnen twee jaar niet lukt, verlaat het land de EU zonder afspraken. Van de een op de andere dag is een EU-burger die zich in Groot-Brittannië heeft gevestigd, en daar bijvoorbeeld werkt, dan een inwoner van een derde land dat niet meer bij de Europese Unie hoort. Maar vooral ook voor de Britse burgers gaat er veel veranderen.“

Prof. Amtenbrink is wel optimistisch over de toekomst van de Europese Unie: “Ik ben afkomstig uit Duitsland, getrouwd met een Française en woon en werk in Nederland met twee kinderen wiens voertaal Nederlands is. Het mag dus duidelijk zijn dat mijn toekomst in Europa ligt. En dat geldt voor een groot deel van mijn collega’s. Dus ik ben wel optimistisch.”

Lees het hele op de website van Erasmus Magazine