Prof. Weerman: 'Minder jeugdcriminaliteit wellicht door smartphone en alcoholverbod.’

Nieuws

De sterk gedaalde jeugdcriminaliteit in Nederlandse stedelijke gebieden als de regio Haaglanden heeft vermoedelijk te maken met de opkomst van sociale media en het gebruik van smartphones.

Dat stelde prof. dr. Frank Weerman, bijzonder hoogleraar jeugdcriminologie van Erasmus School of Law, eerder deze week in het Algemeen Dagblad.

In het AD-artikel bespreekt prof. Weerman de jeugdcriminaliteit in Nederland, die sinds 2010 sterk is gedaald. Deze daling is overigens niet uniek voor Den Haag of voor geheel Nederland: dit patroon is ook in de meeste Westerse landen waar te nemen. Prof. Weerman geeft echter aan dat er nooit goed onderzoek is gedaan naar deze daling. Het is volgens hem in ieder geval opvallend dat de daling samengaat met de opkomst van sociale media en smartphonegebruik. Hierdoor komen jongeren minder buiten en wordt de kans dat ze gaan ‘hangen in groepjes’ minder groot.

Betere beveiliging

Daarnaast kan volgens Weerman de verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik een effect hebben gehad op de daling van jeugdcriminaliteit. Door deze aanpassing zijn jongeren minder gaan drinken, waardoor tijdens het uitgaan minder snel vechtpartijen en vernielingen plaatsvinden. Tot slot kan de jeugdcriminaliteit ook zijn afgenomen door een betere beveiliging van allerlei spullen en apparaten, waardoor het voor jongeren lastiger wordt om deze spullen te stelen.

Het volledige artikel uit het Algemeen Dagblad vindt u hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen