Prof.dr. Roland Bal op BNR: "De zorg piept en kraakt"

Demissionair minister Hugo de Jonge schoof op 25 oktober aan bij de formatiegesprekken. Hij ging met de secondanten van de formerende partijen praten over de coronabestrijding. Volgens hoogleraar Bestuur en Beleid van de Gezondheidszorg, prof.dr. Roland Bal van Erasmus School of Health Policy & Management, zijn er zowel voor de korte als voor de lange termijn interventies nodig. Hij is te gast bij BNR.

"Hij zal het gaan hebben hoe we met corona moeten omgaan, het aantal bedden wordt mogelijk een probleem, ongetwijfeld zal het ook gaan ook over vaccinaties en wat er gedaan kan worden om de vaccinatiegraad op te krikken. Dat is voor de korte termijn."

Voor de lange termijn denkt Bal dat de vraag centraal zal staan hoe we in de toekomst moeten omgaan met dit soort pandemieën. De hoogleraar noemt het oplopende tekort aan ic-bedden waar intensivist Diederik Gommers voor waarschuwt ‘een ingewikkelde’. "De zorg piept en kraakt, en dat heeft een reden. De zorg staat al anderhalf jaar in crisisstand, met name bij verpleegkundigen speelt vermoeidheid, boosheid, posttraumatische stressstoornis, een hoog verzuim, uitstroom. Je moet heel veel aandacht voor die beroepsgroep hebben." Bal denkt ook dat er veel mensen opgeleid moeten worden om op ic’s te werken.

Oplopende opnames

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis loopt harder op dan verwacht, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Daartoe zullen we ons moeten verhouden." Of nieuwe maatregelen nodig zijn, wilde De Jonge nog niet kwijt omdat hij in de middag nog coronaoverleg voert met collega’s uit het kabinet.

De Jonge reageerde op het oplopend aantal besmettingen voorafgaand aan een gesprek bij de informateurs. Hier praat hij op uitnodiging van de formerende partijen over de coronabestrijding in de komende winter en de periode daarna.

De Jonge noemde de vraag of er extra maatregelen nodig zijn een ‘zeer terechte’. Hoewel de cijfers harder oplopen dan voorzien, vallen ze volgens hem wel nog ‘binnen de bandbreedte’. Het Outbreak Management Team wees erop dat er nog veel onzeker is over het aantal mensen dat in de huidige situatie in het ziekenhuis terecht kan komen.

Dit artikel werd op 25 oktober 2021 door BNR gepubliceerd naar aanleiding van een radio-interview met prof.dr. Roland Bal.

Professor

Prof.dr. Roland Bal

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen