Professor Robert Dur speecht tijdens de 48e Dies Natalis van Maastricht University

Robert Dur walking with Professors on the street
Image - Robert Dur

Tijdens de 48e viering van de Dies Natalis van de Maastricht University kreeg Robert Dur, hoogleraar economie van prikkels aan Erasmus School of Economics, de kans om een speech voor te dragen. Hier leverde hij drie mogelijke oplossingen om de krappe arbeidsmarkt aan te pakken. 

Hoogleraar Robert Dur gaf in een speech tijdens de 48e Dies Natalis van de Maastricht University aan dat Nederland de komende jaren problemen kan verwachten op het vlak van vrede, klimaat, veiligheid en inbreuk op de democratie. Het grootst besproken probleem van de speech ging over de arbeidsmarkt, die steeds krapper zal worden in de komende jaren door de aanhoudende vergrijzing. Dit kan een gevaar opleveren voor onze levenstandaard. Robert Dur gaf in zijn speech drie potentiële oplossingen waarmee dit probleem aangepakt kan worden. 

Allereerst moet het werk nuttiger worden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die hun werk nuttig vinden ook bereid zijn er meer voor te werken. Dit betekent dat zij gedurende hun werktijd meer zullen verrichten, maar ook dat zij bereid zijn om langer door te werken. 

Daarnaast moet de discriminatie bij de werving van nieuw personeel tegengegaan worden. Op veel werkplekken worden er cursussen en trainingen aangeboden om discriminatie bij het sollicitatieproces tegen te gaan, maar dat lijkt amper te werken. Nog steeds worden op veel plekken excellente kandidaten afgewezen op basis van hun afkomst. 

Als laatste dienen scholieren beter begeleid te worden in hun studiekeuze. Hierbij moet ook gekeken worden naar de potentiële loopbaan en het carrièreperspectief. Op basis hiervan wordt een studiekeuze kiezen een beter doordachte keuze. 

Robert Dur speeching in church

Keynote Robert Dur

Professor
Meer informatie

U kunt het hele artikel van Observant, 22 januari 2024, hier lezen
U kunt het hele artikel van De Limburger, 26 januari 2024, hier lezen
U kunt de hele video van Maatricht University, 27 januari 2024, hier bekijken.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen