Ramadan van start: van 4 weken vasten worden de darmen heel blij

Abdullah Arif

Op 13 april is de ramadan gestart. Veel Nederlanders met een islamitische geloofsachtergrond zullen zich ook dit jaar tussen zonsopkomst en zonsondergang onthouden van eten en drinken. Dat een tijdje vasten goed is voor onze darmen, is al jaren bekend. Hoogleraar Maag- Lever- en Darmziekten Maikel Peppelenbosch weet nu hoe dat komt.

Peppelenbosch deed de afgelopen jaren onderzoek naar vasten. Hij ontdekte dat tijdens het vasten de samenstelling van de darmbacteriën die onze darmen bevolken een verandering ondergaat. Peppelenbosch publiceert zijn bevindingen op 12 april –op de eerste dag van de ramadan- in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition . Voor zijn studie volgde hij in 2016 en 2018 een cohort mensen die deelnamen aan de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand van moslims.

‘We weten dat de ramadan negatieve gevolgen kan hebben voor het concentratievermogen, maar we weten ook al heel lang dat de vastenmaand positieve effecten heeft op het menselijk lichaam: de lever wordt beter, de bloedsuikerspiegel verbetert en veel mensen verliezen tijdens de ramadan wat gewicht. Maar we wisten niet precies hoe dat kwam.’

Meer informatie

Lees het volledige artikel van Amazing Erasmus MC hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen