René van der Paardt over de aanpak van de internationale belastingfraude

René van der Paardt over de aanpak van de internationale

Samen met vijf grote EU-lidstaten gaat Nederland de internationale belastingfraude aanpakken. Maar is dat haalbaar in zo’n onstabiel Europa? En kan de Nederlandse belastingdienst dat wel aan? René van der Paardt, hoogleraar Verbruiksbelastingen aan Erasmus School of Economics en belastingadviseur bij Loyens & Loeff, geeft zijn reactie in het Erasmus Magazine d.d. 23 mei 2013.

De eerste vraag van het interview: Nederland heeft zich aangesloten bij een initiatief van Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje om belastingfraude te lijf te gaan. Om wat voor fraude gaat het?

'Fraude is als je belasting moet betalen en je doet het niet; als je een café hebt en de afwasser zwart betaalt om btw en loonheffingen te ontlopen. Maar in de berichtgeving afgelopen maand gaat het vooral om internationale belastingontwijking. Om bedrijven als Starbucks en Apple, die een deel van hun winst doorsluizen naar Nederland omdat ze hier minder belasting hoeven te betalen. Of, wat de Rolling Stones en U2 al decennialang doen: die zitten in Nederland omdat ze dan minder kwijt zijn aan royalty’s', aldus Van der Paardt.

Meer informatie
  • Klik hier voor het hele interview met Van der Paardt over de aanpak van de internationale belastingfraude in het Erasmus Magazine van 23 mei 2013.