Restauratie tegeltableau Karel Appel van start: "Er mag geen enkele tegel verloren gaan"

Karel Appel Tinbergen
Losmaken van het Karel Appel keramiek
Arie Kers

Het kleurrijke tegeltableau op de gevel Tinbergen Building, dat is ontworpen door de beroemde Nederlandse kunstenaar Karel Appel (1921-2006), is toe aan een restauratie. Om het kunstwerk zo goed mogelijk te beschermen tijdens de renovatie van Tinbergen Building, gebeurt deze restauratie niet op locatie maar in een atelier. Deze week startte een expert met het zorgvuldig losmaken van de tegels van de gevel, zodat ze naar het atelier vervoerd kunnen worden. 

Reuzenfries

Dit unieke fries van Karel Appel is een van zijn drie reuzenkeramieken en het grootste werk van Karel Appel, typerend voor zijn werk uit de periode 1960-1970. Het bestaat uit een reeks felgekleurde tekeningen en is een portrettengalerij van studenten en jonge stadsbewoners. Het tegeltableau is aan de EUR geschonken bij de opening van Campus Woudestein in 1969 en is een van meest prominente kunstwerken uit de collectie van de EUR. Door jarenlange blootstelling aan uiteenlopende weersomstandigheden is het keramiek aan het verweren, dus moet het nu gerestaureerd worden. 

Een flinke klus

Het losmaken van de ruim 4000 tegels van de gevel is een flinke klus en moet bovendien zorgvuldig gebeuren. De tegels worden stuk voor stuk gelabeld om te zorgen dat ze op de goede plek terugkomen. Het bedrijf Van Sabben Tegelwerken, die de gekleurde tegels losmaakt, is een van de weinigen in Nederland die is gespecialiseerd in dit werk. Zij zagen de tegels van de muur af volgens een unieke methode, waardoor ze kunnen garanderen dat alle tegels heel blijven: "Er mag geen enkele tegel verloren gaan. Gelukkig is er genoeg tijd om het werk zorgvuldig uit te voeren." Het verwijderen van de tegels duurt naar verwachting nog tot eind juni. 

Karel Appel Frieze removal

Terug naar de oorsprong

Het kunstwerk bestaat uit witte en gekleurde tegels. De tegels worden met zorg losgemaakt, getransporteerd en opgeslagen door specialisten, zodat ze optimaal beschermd zijn. 

De gekleurde tegels worden in een atelier gereinigd en gerestaureerd, om ze in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. De witte tegels worden nieuw gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De reden om de witte tegels te vernieuwen is dat die in de jaren 80 al eens zijn vervangen, maar dan door exemplaren van mindere kwaliteit. De nieuwe, kwalitatief hoogwaardige witte tegels benaderen het oorspronkelijke kunstwerk beter. 

Nadat de renovatie van Tinbergen Building is afgerond wordt het gerestaureerde tableau teruggeplaatst op de gevel en kunnen campusgebruikers weer genieten van dit bijzondere werk. 

Meer informatie

Tijdens de restauratie van het Karel Appel kunstwerk houden we je op de hoogte in een serie artikelen op MyEUR. Heb je vragen of wil je meer informatie? Bekijk de veelgestelde vragen of email tomorrowscampus@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen