Rotterdam Lezing 2019 door prof. dr. Liesbeth van Rossum, Erasmus MC

In Rotterdam liggen de percentages voor overgewicht en obesitas nog hoger dan het landelijke gemiddelde. Tijdens deze Rotterdam Lezing werpt Liesbeth van Rossum nieuw licht op het gevaar én het belang van ons lichaamsvet. Waarom hebben juist zoveel Rotterdammers overgewicht hebben? Is het toeval dat de Rotterdamse specialiteit juist de caloriebom ‘kapsalon’ is of spelen er nog hele andere factoren mee? Wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport) en rector magnificus prof. dr. Rutger Engels openen de lezing.

Overgewicht of obesitas gaat vaak gepaard met allerlei aandoeningen, zoals diabetes mellitus, verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarnaast leidt obesitas tot een verhoogd risico op depressie, psychosociale problemen, gewrichtsklachten en verschillende vormen van kanker. Het aantal mensen met overgewicht is dramatisch toegenomen. In 2018 had voor het eerst meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht, en 15% ernstig overgewicht, ofwel obesitas.

Pas leefomgeving aan

De huidige behandelingen voor obesitas, zijn vaak weinig effectief, omdat het zo’n complexe aandoening is. Van Rossum vindt het belangrijk dat de leefomgeving zo aangepast wordt dat deze alle Rotterdammers uitnodigt om gezonder te gaan leven. Zij pleit daarnaast ook voor meer aandacht voor de talloze factoren die naast ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging bijdragen aan obesitas of het afvallen bemoeilijken. Zo kunnen chronische stress, medicijngebruik, hormoonveranderingen, slaaptekort en tal van andere factoren ook gewichtstoename geven. Denk maar eens hoeveel mensen in bijvoorbeeld in ploegendiensten in de Rotterdamse haven of in ziekenhuizen werken. Van die verstoorde slaap-waak patronen is bekend is dat het je lichaam ontregelt en bijdraagt aan gewichtstoename.

Oplossingen

Gelukkig zijn er verrassende oplossingen voorhanden, bijvoorbeeld hoe we ons eigen gunstige bruine vet (dat calorieën omzet in warmte!) kunnen activeren en ook hoe we andere dikmakers kunnen aanpakken, die direct toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Niet de loze belofte van het nieuwste dieet, maar eenvoudige tips & trucs in het dagelijkse leven en een Rotterdam-brede aanpak zijn de sleutel voor een enorme gezondheidswinst in Rotterdam én een strakkere buik.

Over prof. dr. Liesbeth van Rossum

Prof. dr. Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog Erasmus MC, Rotterdam en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht, divisie volwassenen en lid van de Jonge Akademie van de KNAW. Op 19 april verschijnt het boek Vet Belangrijk (Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum, Ambo Anthos) dat inmiddels al verkocht is aan meerdere landen.

 

Organisatie: Erasmus Universiteit Rotterdam en Debatcentrum Arminius, i.s.m. Studium Generale en Erasmus Magazine. Mede mogelijk gemaakt door Erasmus Trustfonds en 105 jaar EUR – Science meets City.

 

 • Extra ‘ FitFestival van Dr. Sunshine bij Rotterdam Lezing
  Voorafgaande en na de Rotterdam-lezing kunt u ook uw gezondheid laten checken op het FitFestival van Dr. Sunshine.
  Check uw buikomvang, bloeddruk en meer! Daarnaast ontvangt u handige concrete tips waarmee u meteen aan de slag kunt gaan.
  Weet u hoe gezond u bent? En eet u voldoende fruit en groente? Laat uw gezondheid testen!

  Gratis toegang voor bezoekers Rotterdam Lezing
  FitFestival is open vanaf 18.30-19.45 uur en na afloop van de lezing.

Meer informatie

Een debat met de zaal en na afloop van de lezing met moderatie door Geert Maarse.

Dinsdag 21 mei van 20.00 tot 21.45 u. Inloop is vanaf 19.30. Locatie: Arminius, Museumpark 3, Rotterdam

Toegang gratis, reserveren sterk aanbevolen via deze link

Gerelateerde content

Over gewicht in Rotterdam

Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Rotterdam Lezing 2019 door prof. dr. Liesbeth van Rossum, Erasmus MC   

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen