Rotterdamsch Leeskabinet verwerft schilderij A.W. van Voorden

Het Rotterdamsch Leeskabinet heeft uit privébezit een schilderij verworven van de Rotterdamse schilder August Willem van Voorden (1881-1921). Het is een gezicht op de Gelderschekade, met prominent in beeld het karakteristieke gebouw van het Leeskabinet (de gevel met de boogramen). 

Het Rotterdamsch Leeskabinet, opgericht in 1859, was van 1865 tot 1940 gevestigd in het afgebeelde pand aan de Gelderschekade. Het werd ontworpen en gebouwd voor het Leeskabinet door architect J.F. Metzelaar. De belangrijkste ruimte was de ‘leeszaal, zoo als er geene in ons land bestaat’, een zaal met gaanderijen van bijna zes meter hoog. Bij de brand na het bombardement op 14 mei 1940 viel het pand, met de gehele boekencollectie, ten prooi aan de vlammen.

Het schilderij is een typische Van Voorden, die vooral bekend werd met zijn Rotterdamse stads- en havengezichten. Vanwege zijn voorkeur voor sombere kleuren en een forse, impressionistische toets, wordt hij wel de ‘Rotterdamse Breitner’ genoemd. In een overwegend bruin palet zorgen een kleurige reclamezuil en een in lichtblauw kostuum gestoken dienstbode voor mooie kleuraccenten. Mede door deze toevoegingen, die we ook op andere schilderijen van Van Voorden tegenkomen, kunnen we het schilderij dateren in de periode 1910 tot 1920.

Het schilderij werd geschonken door mr. Johannes de Muinck Keizer, ter gelegenheid van zijn 25-jarige bestuurslidmaatschap van het Rotterdamsch Leeskabinet in 2020.

Het Rotterdamsch Leeskabinet is een bibliotheek voor literatuur, cultuur en maatschappij. De collectie van ruim 250.000 banden bestaat uit actuele boeken en oude en bijzondere titels, met een accent op Rotterdam. Het lidmaatschap staat open voor iedere geïnteresseerde. Het Rotterdamsch Leeskabinet is gevestigd in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen